Yoga Talks: Музика и йога със Светла Иванова

January 03, 2018

За начало на 2018 г. започвам с любимата ми рубрика Yoga Talks и очарователната Светла Иванова. С нея се срещнах в близкото йога студио в момент, когато се възстановявах физически след раждането, бях позагубила сила, гъвкавост, увереност, чувствах се доста уморена от първите месеци на майчинството. Светла е много деликатен и внимателен учител, който съчетава умело техники за релаксация, класически асани и музика, която е стихията й. Поканих я да разкаже повече за мантрите, йога по време на бременност и йога за деца. Повече за графика й може да откриете на фб страницата Yoga Time, както и на YouTube канала й.

Повечето те познават в музикалното ти амплоа, но истината е, че за теб музиката и йога са много тясно свързани. Наскоро успя да изпееш на български едни от най-популярните мантри (мантрите са енергийни звуци, имащи за цел освобождаване на ума и настройване на физическото тяло на определена вибрация). Смяташ ли, че по този начин станаха по-достъпни и отпадна предубедеността към мантрите като към нещо едва ли не „сектантско” в йога? 

В новия ми албум „По пътя“ заедно с Момчил Колев (от Дони и Момчил), синът му, хора към БАН и много други музиканти, с които продължаваме да работим искаме да покажем как музиката може да звучи красиво, да носи послания и вибрации независимо от къде идва, на колко години е и на какъв език се изпълнява. Мантрите са много силни като въздействие, но не по-малко специални от българските народни песни и най-вече православните песнопения. Всички те са създадени, за да са достъпни за всички, да ни карат да чувстваме, да живеем съзнателно в настоящия момент и да помним за какво сме тук и какви трябва да бъдем. Оставили сме оригиналните текстове, защото в тях няма случайно подбрани срички. На някои от мантрите сме направили превод от санскрит на български и нови разработки на границата на традиционното, с използването на автентични инструменти и модерно попзвучене с цел наистина да станат по-лесни за възприемане и слушане. Но дори и да не разбира човек значението им може да усети как тази музика те променя. Внася хармония в живота ти, успокоява и сякаш пречиства ума. Тя е като бягство от пошлостта, от недоволството и постоянното лутане на ума. 

Този албум не е създаден за да е комерсиален и затова всяка песен от него ще бъде със свободен достъп. Хората имат нужда от такива песни. Не случайно молитвата „Господи, Помилуй“, която пуснах на Коледа се завъртя от националното радио до ефира на Пайнер и Wness tv. И да има физически носител със събраните дотук песни това няма да е последният му вариант, така както пътят за човек не свършва, особено когато краят не е по-важен от самия път. 

Докато бях бременна практикувах йога почти до 8-мия месец и поне според мен е почти задължителна за всяка бъдеща майка, стига да няма някакви противопоказания. Ти водиш йога за бременни – какви са твоите впечатления, помага ли йога за по-лесно и безболезнено раждане и възстановяване след това? 

Ако не бях лично убедена в ползите от йога по време на бременност нямаше да водя практики за бременни. По време на двете ми бременности практикувах почти всеки ден и се чувствах чудесно и психически, и физически. През втората, в края на осмия месец записах диск с моята едночасова програма, за да дам пример и да я споделя и с други бъдещи майки, които искат да опитат. После завърших първия в България сертифициран курс към йога алайънс за инструктори по йога по време на бременност и след раждане. 

Ще ти разкажа в какво открих ползите при мен. Първо бях доволна за това как се чувствам физически. Не ми се подуваха глезените, нямах разширени вени, стрии, метаболизма ми работеше добре. След някои упражнения като котешки гръб (марджари асана) и леки странични извивки гръбначният ми стълб се огъвкавяваше добре и ме държеше добре подвижна дори и с 18 кг отгоре, а болките в гърба ми намаляваха. Знаех как да разпределям тежестта си, така че да натоварвам кръста и гърба ми по-малко и най-вече как да релаксирам. По време на релаксацията не само си почивах, а и използвах техники за визуализация, които ми помогнаха да имам мисловен контакт с детето, да владея и използвам правилно емоциите си, да спя по-добре. Със сигурност йогата помага и за по-лесно раждане и възстановяване след това. Има специални техники за дишане по време на контракции и раждане, има пози от йога и упражнения, които помагат за по-лесно раждане и възстановяване след това. Всички тях практикуваме в часовете ми за бременни. 

Друг твой проект, съчетаващ отново музика, йога и писане е т.нар. Тананикаща йога, този път насочена към децата. „Вълшебната книжка“ е активна приказка, която по забавен начин въвежда децата в света на йога и ги учи да бъдат благодарни за всичко, срещнато по пътя им. Как се отразява йога на малчуганите? От каква възраст смяташ, че е добре да се започне с практикуването на йога, за да се запази и развие вродената им гъвкавост? 

Както за децата, така и за възрастните най-важното в практиките не е самата гъвкавост, въпреки че и тя показва състоянието на здравето ни. Не случайно в йога разглеждана като система от физически упражнения се работи много за гръбначния стълб и неговата гъвкавост. Важно е децата да имат правилна стойка, да се приучат от малки да седят правилно, да дишат правилно, да редуват физическата активност с почивка, за да боледуват по-малко. Заедно с моя колега Константин Кучев в проекта „тананикаща йога“ съчетаваме упражнения и пози с музикална импровизация и обогатяване на музикалната култура у децата. Работим, или по-скоро творим с деца над 3 години и техните родители. 

Когато физическата дейност и някои методи от йога като релаксацията са съчетани с музика, приказки и игри часовете минават неусетно. В децата се натрупва спокойствие, намалява се агресията им и в същото време се развива креативността, умението сами да създават, музицират и творят, защото те активно участват в часовете. Те са моето най-голямо вдъхновение.

You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!