The End of an Era

December 28, 2017

Преди няколко дни споделих в fb страницата на блога как една ера приключва с новината за напускането на Phoebe Philo от Celine. Не ми се иска обаче да попадне в графата "тъжни новини" или поредният трибют за някой, който харесвам, но си отива. 

Колекциите на Phoebe Philo за Celine промениха стила на не една дама в положителна посока, а вярвам и моя, дори само като вдъхновение. Celine се превърна в неразривна част от блога още с първата Resort 2010 колекция на Philo с най-разкошното пончо в цвят camel. Още си спомням трепета, с който открих негово подобие на Zara в един от аутлетите тогава. И все още бих носила с огромно удоволствие почти всеки аутфит от тази колекция. Последва Spring 2010, едно от любимите ми ревюта въобще. 

През сезоните не всичко от колекциите съм припознавала като нещо, което бих носила. Някои от колекциите бяха твърде ексцентрични, други твърде зрели за тогавашното ми възприятие на модата, но всички носеха духа на една уверена жена със собствен безкомпромисен стил и отношение към живота. Това не е просто онзи небрежен френски бейсик шик или пък минимализма като безгрешност в посредствеността, който често виждаме. Минимализмът на  Philo е минимализъм в действие, който показва как една жена може да изглежда елегантно без да е ретро, да й е удобно, без да е прекалено небрежна, да изглежда привлекателно, но не само в очите на другите, а и в своите.
През годините имах доста фаворити - милитъри Balmain при Декарнин, питбулите на Givenchy при Тиши, декорирания Lanvin при Елбаз, пилотския Burberry при Бейли, но те се сменяха със сезоните и  потънаха заедно с изминалите години. Докато Celine от 2010, или от 2014, или от 2016, стои еднакво актуално и днес. И обемните палта, и триъгълните шалчета, и плюшените пантофи и пуловери, и реабилитираното поло, и вариациите върху шлифера - всичко е част от модата сега.

Не искам да съм лош пророк, но не вярвам, че Celine ще открие втора Philo, а честно казано не мисля, че ще я й търси. Защото тя никога не е целяла мейнстрийм успех и приемане. Simon Porte би вдъхнал нов, а и различен живот на бранда, но засега това са само предположения. За нас след края на епохата остават уроци по стил за цял един живот.

You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!