My Sofia - Sofia Design Week 2012/The lectors: Stefan Sagmeister

May 20, 2012

От 2009 г. насам, за една седмица в началото на юни месец, София се доближава с една идея до града, който трябва да бъде. Основната причина за това е Sofia Design Week – амбициозен проект на списание „Едно”, който включва професионален форум с участието на изтъкнати имена от цял свят, изложби, творчески работилници, дискусии, лекции, филми, книги, партита. Целта на фестивала е да представя и популяризира устойчиви и стойностни практики за по-добра и смислена визуална среда от цял свят. Мотото на Sofia Design Week 2012 е In Context, като се акцентира върху ролята на контекста във всички етапи на дизайна – от първоначалната идея, през изпълнението и представянето, до oценяването на дадено дизайн решение.

Тази година организаторите са се постарали да включат в програмата на форума интригуващи имена от света на графичния и продуктовия дизайн. Получих предизвикателството да представя двама от тях по мой избор в блога. Изборът ми се спря на Стефан Загмайстер и Дейвид Карлсон, не само предвид работата им и безспорната им популярност, а защото и двамата разрушават стандартния стереотип за изцяло минималистичен и стерилен подход към дизайна.
Photobucket
Стефан Загмайстер е един от иноваторите в графичния дизайн на деветдесетте, част от културната история на нашето време и жива легенда. За графичното оформление на музикaлни албуми е получил две награди Грами (за работата си по албумите на Talking Heads и на Дейвид Бърн и Брайън Ино). Австриец по рождение, ню йоркчанин по месторабота, Загмайстер е космополит, който намира вдъхновение в заобикалящия го свят. Има собствена агенция, която държи да запази малка и работи само по проекти, които намира за интересни.

Определя пътешествията като основен източник за вдъхновение и редовно се оттегля се на едногодишни творчески отпуски (т. нар. sabbatical) по екзотични места. На последния си подобен отпуск в Бали започва да работи по пълнометражен документален филм, който изследва щастието и възможностите човек да има смислeно въздействие върху собственото си щастие. Темата на лекцията му на форума на Sofia Design Week 2012 (02.06.2012 г.) е на тема "Дизайн и щастие".

You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!