Yoga Talks: Магнит за щастие с Нора Пенчева

November 01, 2017

За Core strength посветих пост още преди 3 години, но сега, след като станах майка, съм още по-убедена в значимостта на тази област за нашето здраве, за правилната стойка, за издържливостта, за усещането ни за стабилност, за създаването на нов живот. Именно в класове по Core Power Yoga в Yoga Vibe се срещнах за първи път с  Нора Пенчева. Нора е много зареждащ преподавател - зареждащ не само със сила, но и с позитивизъм. Завършила "Философия", публикувала първата си книга "9", поддържаща йога канал, Нора е вдъхновяваща личност и днешният ми гост в Yoga Talks.

• Докато повечето обикват йога и след това се обръщат към източната философия, при теб сякаш е точно обратното. Кое в източната философия те спечели? По какъв начин йога навлезе в живота ти? 

Аз имам една любима мисъл, тя гласи: „Никой не е станал добър човек случайно“ /Платон/. Всеки един от нас се ражда в определена среда, житейска ситуация, следва някакви наложени отвън принципи, нагласи. Често, ние приемаме средата за даденост, без реално да я осмисляме и променяме към по-добро. В един момент, ако няма осъзнаване, това се случва и с нас самите.  
Под влияние на външни фактори се променяме, и не, не ставаме непременно лоши, зли, мразещи или нещастни, а по-скоро инертни. Бездейно наблюдаваме случващото се около нас, пасивно бездействаме, безучастно приемаме реалността и се отказваме от доброто. Очакваме като по чудо, по-добър живот, фигура, съпруг/га, деца, жилище, работа, приятели, качество на живот. А забравяме основното, чудото сме си ние самите! Никоя философия, никоя религия, никоя доктрина няма да те направи добър човек, а само добрият човек, ще има непременно добър живот! 

Да уточним, какво означава добър човек. Добър човек е осъзнатия човек, този който знае кой е, къде се намира, този който умее да се развива и променя към добро. Този, който носи добро послание и е пример за останалите. Тук идва Йога. Йога, чрез своята систематичност, правила, действия, практическа насоченост, те изкарва отвъд състоянието на инертност, за да те преведе по един път на осъзнаване, себереализация и израстване. 

Това е Йога. Философия в действие. Живеене във философия. Живеене в действие. Ето и определението за Йога, което в голяма степен припознавам като мое: „Йога е древна система, която съдържа философия, начин на живот и техники, и цели развитието на цялостната личност – нейното физическо и енергийно измерение, ума и емоциите, мъдростта, нравствеността, по-високото качество във взаимоотношенията и осъзнаването за духовна същност на всеки един от нас.“ Свами Ниранджан Сарасвати

 • Водиш йога с фокус върху т.нар Core (сърцевина), където е съсредоточена нашата сила. По какъв начин този тип упражнения въздействат върху нашето тяло? Кое е твоето любимо упражнение за core? 

Съвременният човек битува в едно състояние на недейност. И не, нямам предвид, че той няма работа. Напротив той е затрупан от отговорна, сложна, изтощителна работа. Но най-вече за ума. А какво става с тялото? Тялото стои 6 - 8 часа на стол, става сковано, неподвижно. И в един момент, най-вероятно, ще стане и чуждо, източник на страдание и болка. 

Особено подходяща за градския човек е тази Йога практика, която ще изкара това тяло от състоянието му на бездействие и ще го активира. Core Power Yoga е точно такава практика. От една страна Йога практиката, трябва да „съживи“, да „събуди“ тялото, а от друга да „приспи“ и „изключи“ ума. Има една много хубава мисъл на Свами Сатянанда Сарасвати: „Модерната цивилизация превърна човекът в абнормален. Той е болен на физическо и умствено ниво. Той прегръща болката и отглежда в себе си меланхолични мисли и настроения. Медицината може и да помогне, със своите средства, но не предлага лек. Чрез медитацията ние можем да преодолеем умствените, физическите и емоционалните проблеми и да бъдем здрави.“ Така че, Йога практиката има своите установени принципи, закони и предписания, които въздействат цялостно на човека. Просто трябва да ги следваме и прилагаме, за по-добро качество на живота.

 • Все повече хора се увличат по йога от идеята за правене на сложни асани – стойки на ръце и на глава, без да са постиганали нужната сила в сърцевината. Като дългогодишен преподавател какво би ги посъветвала – каква практика да изберат, за да постигнат желаните резултати? 

Първо трябва да си зададат въпроса: „ За какво са ми тези сложни асани? Какво ще ми донесат те?“ Сами по себе си, всякакви сложни баланси и стойки се правят много успешно в гимнастиката, акробатиката, защо да ги търсим задължително в Йога? Аз мисля, че като цяло, много се избързва. Има едно нетърпение у практикуващите. По стари предписания, за да започнеш изпълнение на „Стойка на глава“, трябва минимум една година практика, а днес на първа практика, много често някой буквално се хвърля на главата си. Защо? Това Йога ли е? Къде е тук себеозъснаването, реализацията? Не отричам изпълнението на сложни пози, напротив, ако усещаш, че това е твоя път, следвай го! 

А, какво препоръчвам? Не конкретен вид практика, а редовната практика. Много често се забравя основното. Йога практиката не е за ден или два, тя е за цял живот. 

• Имаш видео канал и страница Happiness Magnet. Достатъчно ли е само да си позитивно настроен, за да привличаш като магнит щастието? Каква е твоята ежедневна „мантра” за щастие? 

Взех идеята за Happiness Magnet от американстката гимнастичка Мери Лу Ретън, тя казва следното: "Оптимизмът е магнит за щастие. Ако си позитивно настроен ще привлечеш хубави неща и добри хора към себе си." И аз и повярвах! 

Моята „мантра за щастие“ е много проста! И доказано има положителен ефект. Говорейки, през деня с хората, си кажи на ум, поне по веднъж „Аз обичам / и конкретното име/“, например „Аз обичам Стоян“, „Аз обичам Александра“, „ Аз обичам Пламен“, „ Аз обичам Павел“, „Аз обичам Нина“. Изобщо всеки един човек, който ти се изпречи на пътя, през деня заслужава поне едно „обичане“. И най-вече ти! Така че, моят съвет е: бъди „магнит за обичане“!

You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!