Yoga Talks: За ананасите, йога и баланса с Ани от Statera.life

September 29, 2017

Днешният ми гост в Yoga Talks е Ани, автор на Statera Life Blog. С нея реших да потърся пресечните точки между йога, здравословното хранене и поддържането на баланса. За повече вдъхновение, последвайте нейния Instagram профил тук.


Откъде е любовта към ананасите? А към йога? 

Ананасът е един фантастичен плод. Неговата родина е Южна Америка. Той е член на семейство Бромелиеви и един от малкото ядливи плодове от това семейство. Повечето от тях са декоративни. Ананасът всъщност се състои от много индивидуални плодчета, които се сливат около едно централно ядро. Интересен плод е, а здравословните ползи от консумирането му са също толкова атрактивни, колкото и неговата анатомия. Ананасът е известен с това, че съдържа ензим, наречен бромелаин, който е способен да разгради протеините до по-прости субстанции. Тоест той улеснява храносмилането. Бромелаинът се предлага и като хранителна добавка и неслучайно често е използван от фитнес маниаците и бодибилдърите. Твърди се също, че бромелаинът спира артритни възпаления, премахва съсиреци, преборва възпаленията в организма. Ананасът съдържа и голямо количество витамин C, който е необходим за синтезирането на колаген – важен за здрави кръвоносни съдове, кожа, регенериране на тъканите, устойчивост на костите и други. Сокът от ананас в комбинация с пипер и мед спомага за облекчаване на кашлица и макар и неговото действие да не е доказано, той се използва от много хора като домашен лек. Ананасът е доста ценен в хавайската народна медицина. 

Освен че ананасите са полезни, те са вкусни и много атрактивни на външен вид. Един поглед към ананаса е достатъчен, за да ни накара да се усмихнем. Обичам го заради слънчевото настроение, което ми носи! А и е много фотогеничен. Обожавам да го снимам. Леко нестандартен и винаги различен… Да не забравяме неговата корона и кралската му осанка. И с риск да прозвучи клиширано, но пък аз обичам клишетата: “Бъдете като ананаса. Дръжте главата си високо изправена, носете короната си с гордост и останете неустоимо сладки отвътре.” 

 Що се отнася до йога – добре, че я има. Любовта ми към нея бе от пръв поглед. Спомням си как книгата на Венцеслав Евтимов привлече вниманието ми в дома на леля ми още по комунистическо време, когато йога не беше толкова на почит. Както самата ти казваш някак постелката сама ме е „открива” в трудните моменти (и не само). 

Вярвам, че йога и здравословното хранене вървят ръка за ръка. При теб кое беше първото? Кога откри взаимовръзката? 

 Въпреки че йога привлече вниманието ми още като дете, започнах да я практикувам на по-късен етап. Интересувах се от йога философията и четях книги за йога през свободното си време, но физическите и менталните техники започнах да практикувам доста по-късно. Здравословното хранене при мен дойде заедно с тичането преди около 15 години. Започнах да тичам и да се храня здравословно едновременно. Така разбрах за взаимовръзката между спорт, храна и енергия… 

Балансът е ключът – това е мотото на блога ти. Според теорията за трите гуни сатвичната храна (зърнени култури, пълнозърнест хляб, пресни плодове и зеленчуци, чисти плодови сокове, мляко, масло, сирене, варива, ядки, семена, мед и билков чай) е тази, която носи баланс за ума. Тя ли преобладава в менюто ти?

 Сатва е баланс и хармония. Раджас са действията, страстта, мотивацията. Тамас е липсата на активност, летаргията. Да, сатвичната храна преобладава в моя начин на хранене и въпреки че тя би трябвало да носи баланс, моето лично усещане за баланс е малко по-различно. Почитател съм на правилото 80-20, т.е. през 80% от времето се храня с доста чиста храна, а останалите 20 оставям за не толкова здравословните храни. Дори считам, че лекото излизане от баланса ми помага за по-дългосрочното му поддържане. Ако вземем това правило, бих казала, че 80% от храната ми е сатвична, 15% раджастична и даже оставям 5% за тамас. Гъбите например са тамастична храна, а аз обожавам манатарките. Що се отнася до ума, храната неимоверно му влияе. Самата аз съм виждала как хора се променят ментално благодарение на това, че са направили положителни промени в начина, по който се хранят. 

 На менталния баланс може да подмогнем и чрез други методи. Макар че това звучи доста опростено, мозъкът наподобява мускул. По същия начин, по който мускулите растат и стават по-силни чрез употреба и упражнения, мозъкът се развива и се променя чрез употреба и умствено усилие. В мозъка упражнението по същество е мисленето, визуализирането или всякакъв вид умствени дейности, които стимулират части от мозъка и ги карат да работят. Някои скорошни изследвания показват, че някои мисли се управляват от много специфични структури на мозъка и тези структури се развиват и укрепват чрез използване. Ако някой често мисли негативно, тревожно, депресивно или има други стресиращи мисли, вероятно е областите, управляващи тези умствени действия, да станат „по-силни” чрез „редовна употреба”, като по този начин увеличават вероятността тези нежелани мисли да се появяват с по-голяма сила и честота. Като алтернатива, по-положителните и неутрални модели на мислене също могат да бъдат подсилени чрез „редовно използване”. 

Ако смятате, че упражнявате негативните си "умствени мускули" твърде много, опитайте се да се хванете всеки път, когато направите негативно изявление или се замислите върху песимистична мисъл и незабавно се съсредоточете върху нещо весело и оптимистично. Една от ключовите думи е „осъзнатост”. Осъзнатост – осъзнаване – съзнание – знание. Знанието за това какво се случва в собствената ни глава води до умствен баланс. Другият метод е медитацията. Дори да е само за 3 минути, тя дарява дарява ума ни с огромен баланс. 

Смяташ ли, че трябва да си вегетарианец или веган, за да практикуваш пълноценно йога? 

 Йога често е асоцирана с вегетарианския начин на хранене и това е съвсем разбираемо. Ахимса, принципът на ненасилие е част от моралния кодекс в йога. Въпреки това, смятам, че насилственото спиране на животински продукти не винаги е добро. Ако просто изберете да не ядете пържоли, но не изпитвате любов и състрадание към животните или хората, някак смисълът се губи. 

 Харесвам много теорията за биоиндивидуалността, която изучавах по време на обучението си в Института за интегративна нутриционистика – една храна за мен е лекарство, а за друг би могла да бъде отрова. На мен месото не ми влияе добре, но познавам хора, които са в отлично здравословно състояние, практикуват йога, спокойни са, а консумират месни продукти. 

 Ти си лицензиран health coach какво би добавила към есенното ни меню, за да подобрим здравето си, пък и да работим за баланс? 

Есенните месеци са чудесния момент да подготвим тялото си за зимата. На първо място хапвайте сезонни плодове и зеленчуци. Есента е богат сезон. На пазарите лесно се откриват тиква, ябълки, моркови, зеле, боровинки… Приемайте пробиотици и пробиотични храни. Включете годжи бери и шипков чай в есенното меню. Продава се чудесен шипков квас (ферментирала шипкова напитка) на фермерския пазар „Римската стена”. Сиропът от бъз по рецептата на Димков е чудесна домашна добавка през есенните и зимните месеци. 

Внимавайте със захарта, защото тя потиска имунитета, хапвайте повече качествени мазнини като авокадо, ядки, тахани и други. Контрасните душове, ако ви понасят, са прекрасна закалителна процедура. Не се затваряйте у дома или в офиса. Разходките на открито спогамат за укрепване на защитните сили на организма. 

 И не на последно място забавлявайте се, усмихвайте се, радвайте се на това, което имате, а не се съсредоточавайте върху стресовите ситуации. Стресът води до изтощение. Купете си ананас. Той чудесно ще украси дома или работното място, ще зарадва вкусовите ви рецептори и ще ви снабди с доста витамин C, от който организмът ни се нуждае през по-студените месеци. Изпращам ви слънчево есенно настроение! Намасте!

You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!