The Spice Tour S/S 2016 на Knapp - покана за ароматна разходка из далечни земи

May 08, 2016

Knapp не се нуждаят от представяне, защото са една от най-обичаните и разпознавами марки на родната модна сцена. Досега колекциите на марката са ни пренасяли през различни епохи, провокирали са ни със смели щампи, водили са ни сред полета от лалета. Този сезон обаче пътешествието обещава да е централна тема, пътешествие до Африка с нотки на Индия и Южна Америка, „подправено” с екзотиката и колоритноста на далечните земи. Антония Йорданова, дизайнер и автор на концепциите зад бранда, дипломиран художник, успешен стилист, столичен бохем и неуморен пътешественик, повдигна завесата специално за Inspiration exists с подробности за вдъхновението зад предстоящата колекция, носеща името The spice tour S/S 2016. Самата аз винаги съм намирала Африка за неизчерпаем източник на креативни идеи (стаята ми носи изцяло духа на континента), особено ярките колорблок цветови комбинации, съчетани с масивни бижута, така типични за масаите, и очаквам с нетърпение колекцията, която се очаква да дебютира в близките майски дни. 

За Африка и пътешествието като вдъхновение и предизвикателство „След като в рамките на година и половина три пъти стигнах до вече любимия африкански бряг по-скоро се притеснявам да не озадача някого, вместо да изненадам с това, че най-после Африка ще влезе и в шоурума на Knapp. От една страна това е огромно вдъхновение, от друга - почти безразсъдно решение от чисто комерсиалната страна на нещата, тъй като темата е много специфична и със сигурност не би достигнала до сърцата и гардероба на толкова много и различни жени, както се случи миналото лято с "лалетата", а сякаш само до избран кръг ценители с артистична и смела нагласа към модата и начина на обличане. Най-важното за мен, обаче е да си създаваме предизвикателства и да бъдем преди всичко интересни сами на себе си. 

От друга страна вярвам, че по този начин винаги ще си личи желанието и старанието, които пък ще привличат хората и ще възбуждат тяхното желание за красиво и различно.В този ред на мисли си спомних, че всъщност Африка беше и темата на колекцията, с която се дипломирах в училището за приложни изкуства "Св.Лука" преди много години. Там прочитът беше много по-смел, макар и повлиян от съвсем различни точки на континента, докато колекцията на Knapp тази пролет е повлияна и вдъхновена от моето преживяване Занзибар, но е изцяло в стилистиката на марката, което беше закономерност, която никак не беше лесно да се запази. Генерално колекцията има етно звучене и то не е само и изцяло от Африка, а има отпратки към Индия и Южна Америка.”

The Spice Tour „Колекцията носи името The spice tour, което за мен не означава само едноименното туристическо развлечение от обичайния маршрут на туристите в Занзибар, а носи цялостна аналогия с тези земи и с това, което е най-важно и характерно за начина им на живот и за това, което остава в онези, които са стъпили там и са останали пленени от енергията на това място. 

Колекцията е изключително нетипична, обаче за Knapp  обединява толкова много цветове, текстури и надребнени елементи, че вярвам, че в това най-вече ще бъде изненадата. Сякаш всеки цвят, десен и структура напомнят на отделна подправка и отново се пренасям там - в ароматната разходка, изпълнена с ванилия, куркума, джиндифил и лимонена трева - така характерни за Занзибар. 

Колекцията е различна и с това, че в нея има автентични памучни платове, закупени от най-големия пазар на острова от мен самата - избрани с много любов и внимание и впоследствие съчетани с коприна, деним и други памучни тъкани. Именно, поради характера и произхода на тези материали някои дрехи ще бъдат с много специална стойност и единични като бройки. Новост е и това, че за пръв път включваме деним в своя колекция.” 

Силуети „Характерните за нас - женствени, с отчетлива линия и контрастиращи обеми, но и тук сме дали шанс на нетипични за нас решения да вземат участие в колекцията и затова сме включили спокойни и лишени от вталяване рокли с тънки презрамки и обкантващи разноцветни помпони, поръчани специално от Индия”. 

Колаборациите „Този път са две на брой. Реализирахме ги с автори, с които не сме работили до момента: за чантите от дърво и текстил се обърнахме към Мариела Скендерова от Mangoshee и Kipra, а за бижутата към Яна Танковска и Жени Цанкова, които познаваме още от Художествената академия, където учехме заедно и с удоволствие следим професионалния им път, основан предимно на работа с керамика и нетрадиционни материали.”

You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!