Post Pregnancy Diaries Part 1 - за раждането, кърменето и новия живот

May 05, 2016

Майчинството, скъпи мои, се оказа интересно предизвикателство дори за активна, динамична и мултитаск персона за каквато се имам. За разлика от бременността, когато фокусът е основно върху физическите промени и изграждане на представа за това, което предстои, то майчинството изисква присъствие тук и сега, поемане на отговорност за друго същество и порастване бързо и необратимо. 

Раждането като преломен момент често е обект на страхове по време на бременността, подклаждани от десетки споделени и прочетени лични истории и разкази, но общо взето истината е една: независимо дали е естествено или секцио, болка има (по време или след), няма как да си я спестите; дори и да изглежда и усеща страшно на моменти, след това бързо отминава и се забравя; раждането е само началото на приключението, наречено майчинство. 

Важно е всяка бъдеща майка да не рисува прекалено подробни сценарии на това, което иска да се случи или от което се страхува, а да вярва, че предстои нещо хубаво като резултат. Разбира се, от значение е да четете и да се информирате предварително - както за раждането, така и за престоя в болница и особено за началото на кърменето. Дали ще разпитвате приятелки, ходите на курсове, четете в интернет - информацията е както обемна, така и противоречива. По-доброто за вашето дете е това, което е близко до природата - т.е. естетствено раждане и хранене единствено с кърма, но и двете не винаги са възможни, препоръчителни и безрискови. 

Относно кърменето почти всички мнения са обединени около безусловните му ползи за здравето на бебето. Същевременно обаче в почти всички болници захранването на новороденето е с адаптирано мляко, рядко може да получите адекватни и полезни съвети за правилно начало на кърменето от акушерките и често основните трудности произтичат от грешки именно на този етап. Тук от решаващо значение са два фактора - вашата решимост за кърмене и тази на вашето бебе. Ако сте информирани, последователни и упорити в опитите няма как да не успеете и в най-безнадеждни случаи, когато бебето не е достатъчно активно или не е близо до вас.

Първият досег с форумите за майчинство остават впечатление сякаш попадате в секта, за която не сте предполагали, че съществува в безгрижните ви години. Някои майки яростно застъпват съветите на педиатъра, хранене под часове, мания по скъпи и безмислени бебешки покупки, други са отдадени на новите течения - привързано родителство, кърмене на поискване, бебеносене и т.н. Това, което трябва да запомните е, че няма универсален правилен подход. Вашето бебе е уникално, както и връзката ви с него - то ще ви подскаже кое е най-доброто както за него, така и за вас.

You Might Also Like

1 коментара

  1. Екзактли!!! И аз като теб се почуствах с форумите/секти и си мисля, че хората -родителите-, които дават твърде много съвети на бъдещите майки, просто имат нужда от признателност, която те, предварително знаят, че най-вероятно няма да получат от децата си :)

    ReplyDelete

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!