Travel inspiration - За парк "Врана"

August 31, 2015

Парк „Врана“ е наречен на първата кацнала на покрива птица от княз Фердинанд, който се е славел с любовта си към пернатите. Най-голямата забележителност в парка е дворецовият комплекс, състоящ се от двуетажна ловна хижа, проектирана от австрийския архитект Вулф през 1904 г., свързана с топла връзка със същинския дворец, построен няколко години по-късно по проект на Никола Лазаров, работил и върху Военния клуб, резиденция „Евксиноград”, „Малкия дворец“ във Варна и др. 

Сградата надмина очакванията ми от към мащаб и живописност, но за съжаление няма следа от реставрационни работи по фасадата, едва е останал помен от някога изкусно инкрустираната дървена дограма, а топлата връзка е „украсена“ с течове и мухъл. Изобщо промотираното наименование „музей“ и входа от пет лева някак не се вместиха в извършените „облагородявания“ от масивни дървени пейки на всеки метър, любимо място на бабите да обсъждат вчерашния сериал и „ограждения“ с един куп забрани. В парка не може да се пуши, не може да се пие, което приемам, че е ОК, но дори единствената чешма нямаше вода, както и никаква опция да си купите отвътре. Също така не може да водите домашни любимци, да си приседнете в тревата, нито пък да обикаляте с велосипед парка, който на площ е около 950 дка. И този парк, който някога е кипял от живот, в чийто конюшни, някога дори са се помещавали два индийски слона на Фердинанд, чийто оранжерии са преливали от растителни видове, а четирите езера с екзотични видове лилии, чийто алпинеум "Далем" не е бил само камъни, този парк днес е лишен от този автентичен кипеж, под мотото, че е „паметник на градинско-парковото изкуство с национално значение и защитена територия“. Е, и другаде из Европа сме били в доста по-впечатляващи паркове с екзотични растения, дворци и фонтани, без вход и всякакви забрани… 

Не ме разбирайте погрешно – парк „Врана“ е хубаво място, природата неуморно е давала своето и е съхранила огромното растително и животинско разнообразие. Но някак ми става мъчно за това как вместо да развиваме наистина забележителни исторически и културни паметници, вместо да ги пълним с живот и да съхраним смисъла им за бъдещите поколения, вместо да подходим предприемачески и да създадем жива културна атракция в непосредствена близост до столицата, наливаме милиони, милиони за създаване на бутафорна култура и история, а образци като "Врана" оставаме на милостта на времето и на отживелите ограничения.


You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!