What lies beneath... - Зелена вълна

April 08, 2014

Пролетта е сезонът на зеленолистните и в момента е най-подходящия момент за тяхното по-активно включване в менюто ви. От моите наблюдения отношението на повечето хора към зеленолистните е като към незначителна, допълваща храна, без особени качества. Научните изследвания обаче показват точно обратното – именно зеленолистните са храните, богати на нутриенти. Парадоксът е, че ежедневието ни е изпълнено с храни без реална хранителна стойност, но с много отпадъчни и откровено токсични ефекти, а зеленолистните, които са истински склад на полезни хранителни вещества се разглеждат като храна, изпразнена от съдържание.

Зелената вълна е инициатива на нутрициониста Надя Петрова от популярния блог Nature Insider, която има за цел да сподели знанието, че зеленчуците и зелените храни са най-доброто, което можеш да дадеш на тялото си и да насърчи включването на зеленолистните в ежедневното меню на всеки. Може би част от вас гледат с недоверие на частта „най-доброто, което можеш да дадеш на тялото си“, но аргументите в тази посока са повече от убедителни:
  • Зеленолистните са богати на ензими, а вече разбрахме колко важно е това за правилното функциониране на тялото ни.
  • Всички зеленолистни зеленчуци са алкални и се грижат за поддържането на алкално-киселинният баланс в тялото.
  • Зеленолистните съдържат вода, която пък се грижи да си добре хидратиран и допринася за красива кожа и коса. 
  • Хлорофилът- най-мощният антиоксидант или фитонутриент познат на човечеството, е запазена марка за зеленолистните. 
  • Освен това зеленолистните зеленчуци са богати и на всички важни за организма витамини и минерали,сред тях са калций, магнезий, фосфор, калий, манган, селен, както и витамините А, С, Е, К, фолиева киселина и други. 
  • Също така са богати на фибри, а фибрите подобряват работата на сърцето, забавят бързото усвояване на въглехидрати, предотвратявайки рязкото покачване на кръвна захар и са от първа необходимост при хора с хипогликемия и диабет. 
  • Повечето зеленолистни са завършен протеин, съдържайки всички 8 незаменими аминокиселини. 
  • Всички зеленолистни са с най-ниския възможен гликемичен товар (ефект от храната върху нивата на кръвната захар за организма). 
  • Зеленолистните са нискокалорични и подходящи за всякакви диети за сваляне на тегло.

Самата аз като дългогодишен вегетарианец, който е експериментирал с разнообразни диети с превес на различни видове храни, открих силата на зеленолистните отдавна. Запечатан ми е спомена за значението на зеленото листо в книгата на Лидия Ковачева „Гладът – приятел и лекарство“. Там е цитиран д-р Аре Веерланд: „В зеленото листо се крие най-голямата физиологична тайна. Изследвайки го, учените с удивление констатираха, че не месото, а точно зеленото листо съдържа всичко необходимо за съществуването на организма. То съдържа витамини, минерални и биологични вещества, както и натуралните запаси от светлинни кванти, абсолютно необходими за нормалната работа на органите в човешкото тяло. Освен пълноценните белтъчини, мазнини и минерални соли, зеленото листо съдържа ценни витамини и „олиго" - микроелементи с важно биологично и физиологично значение.“

Въпросът по какъв начин зеленолистните могат да бъдат инкорпорирани в ежедневното меню е от особено значение, защото за да се насладим на редицата им ползи те не само трябва да бъдат красив зелен фон на основно ястие, а да бъдат самото ястие. Салатата от маруля, спанак, рукола, кейл, зеле, айсберг и т.н. спокойно може да замени обяд или вечеря. За да е достатъчно питателна добавете кедрови ядки, начукани орехи или бадеми, сушени домати, авокадо, боб, нахут или киноа, печени тиквички или друго каквото ви допада. Последният месец на вегански режим ме провокира към експерименти с блендера в миксирането на различни зелени сосове – и тук рецептата е почти универсална: връзка магданоз, копър или босилек за основа, шепа накиснато сурово кашу за плътност, чесън и сушени домати за вкус, по желание червена чушка, авокадо, подправки, лимонов сок и зехтин. Лично поне за мен строги пропорции в суровата кухня няма, защото предпочитанията на всеки са различни и трябва да бъдат съобразени с личния вкус. И все пак – включването на тежко обработваемите млечни продукти като различни сиренца за овкусяване на зелените рецепти не е препоръчително, колкото и да е изкушително за повечето от вас. За да се възползвате от всички положителни ефекти от консумирането на зеленолистните е важно да ги обикнете в тяхната чистота, да ги приемете като първоизточник на синтезираната слънчева енергия, като храна в пълния смисъл на думата.

Кулинарни постове с рецепти, част от зелената вълна може да откриете тук: Naturelita, Кулинарно в кухнята с Йоана, Culinary with me, Something.

You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!