What lies beneath... - Кожата

July 22, 2013

Днешния пост от What lies beneath... е за един от най-ценните ни „аксесоари“, понякога умело прикрит от дрехите, а понякога изобилно показван от тях, а именно – кожата. Кожата е най-големия орган и като такъв към нея трябва да се отнасяме с нужното внимание и грижа, както външно, така и вътрешно. Да, точно така – един от основните ключове за постигане на копринено гладка кожа е правилното хранене с преобладаващ прием на плодове и зеленчуци. Ако страдате от раздразнителна кожа, обриви, пъпчици, зачервявания е много вероятно да имате хормонален дисбаланс вследствие на прекомерна употреба на млечни изделия и сладки изкушения. Ако имате силно изявена портокалова кожа и целулит отново промяната в храненето, а не антицелулитните продукти и масажи е тези, която е съществена за борбата с него. Всяко външно нарушение на гладкостта на кожата е израз на проблеми под нея – основно проблеми, породени от неправилно хранене и недостатъчен прием на вода.

Водата е най-добрата „храна“ за кожата. Колкото и банално да звучи хидратацията на кожата е основният й двигател да функционира и изглежда добре. Въпреки че повечето от нас са наясно колко е важно да се пият поне по два литра вода дневно, малцина реално консумират тази препоръчителна доза. В резултат  - проблеми с бъбреците, задържане на токсини, увяхнала и нееластична кожа, стрии, целулит. Освен вътрешната хидратация, ежедневното изплакване на кожата със студена вода е отлична гимнастика за кожата и за подобряване на нейния тонус, особено в горещите летни дни.
Формулата за перфектния летен загар е: слънце+вода+масло.

Противно на наложените схващания маслата са подходящи не само за суха кожа, а за всеки тип като омекотяват сухите участъци и абсорбират себума, отделян от мастните жлези. Растителните масла ускоряват клетъчната обмяна, подобряват овлажняването, спомагат за образуването на колаген и фибриноген. Именно те действат като основен подхранващ външен фактор, богат на усвоими биологично активни вещества, който в съчетание с редовна хидратация и умерено излагане на слънце гарантира копринен средиземноморски загар. Вместо да залагате на козметични продукти с неясно съдържание, които също като и опакованите храни са претъпкани със съмнителни химични елементи, консерванти и оцветители, студено пресованите масла са превъзходна алтернатива на достъпна цена:
  • Бадемовото масло е с мастен състав най-близък до човешкия и е подходящо за всеки тип кожа и възраст. То не предизвиква алергични реакции, успокоява, омекотява и заглажда дори  суха, чувствителна, застаряваща и изпръхнала кожа. Наред с благотворните ефекти върху кожата, бадемовото масло се нарежда сред най-мощните природни стимулатори за поникване и заздравяване на косата.
  • Авокадовото масло е едно от маслата с най-богат състав - заедно с него от плода се извличат мастноразтворимите витамини A, E и D, плодови екстракти, макро- и микроелементи.Маслото е особено е подходящо за суха и чувствителна кожа. Авокадовото масло допринася за синтеза на нови колагенови връзки и възстановява нарушения в резултат на стареенето липиден баланс на кожата.
  • Аргановото масло се извлича от плодове на дърво, наричано още „дървото на живота”, което расте в Югозападната част на Мароко. Маслото от арган противодейства на естествените процеси на стареенето чрез наличието на есенциални мастни киселини, витамин Е и полифеноли, които се борят с дехидратацията, свободните радикали и загубата на еластичност на кожата. Маслото е особено подходящо преди и след слънчеви бани. Аргановото масло заздравява ноктите и стимулира и подхранва космените фоликули, не случайно е сред най-препоръчваните терапии за коса.
  • Маслото от макадамия се добива чрез студено пресуване от ядките на австралийски орех. То се причислява се към маслата с най-близък до човешката кожа състав и е чудесно за суха и старееща кожа, като им помага да запазят своята гладкост, еластичност и свеж вид. Маслото е влагозадържащо, хипоалергенно, идеално за масаж по време на бременност, за предотвратяване и намаляване на стрии, за слънчеви изгаряния и белези от рани.
  • Масло от карите (SHEA BUTТER) се извлича от плодовете на африканско дърво и се състои наполовина от наситени, наполовина от полиненаситени мастни триглицериди. Съдържа мастно разтворимите вещества на плода, има естествен слънцепредпазен фактор до 4 и е подходящо за употреба вместо дневен крем..
  • Кокосовото масло е подходящо е за поддържане на здрава кожа, попива бързо и я превръща в "кадифе". То може да се смесва в стопено състояние с всички други масла, като по този начин се разширява и обогатява действието му.
Мои фаворити са разкрасяващите масла на Body shop, истински пир за сетивата като повечето им продукти, но идентичен ефект може да постигнете и с натуралните студено пресовани масла, които може да откриете в аптеките или био магазините. Аз лично редувам гореизброените масла, като задължително използвам продукт с арганово масло за косата през лятото. 

За гладката кожа освен изпитаната формула - слънце+вода+масло, своя принос даде и уредът за домашна фотоепилация Lumea. След 5 процедури гладката кожа е факт без особени усилия, приготовления или загуба на време. Определено уредът улеснява ежедневието на работещата дама и е добра инвестиция в името на постигане на мечтаната кадифена кожа.

You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!