My Sofia - За прайда, кърменето и още предразсъдъци

June 06, 2017

Предразсъдъците са запазената марка за нашето общество, те са пропити дълбоко в психиката ни и подсъзнателно маркират с етикет другия и различния не като равни, а като чудаци, странници, дори извратеняци. Мисленето с предразсъдъци е мислене с готови стереотипи, налагане на шаблонни представи за това какво е семейството, двойката, жената, мъжа и т.н., които рядко имат нещо общо с реалността. Това е едно опростено мислене, без капка индивидуалност, но с убеденост в правотата, защото мислиш като другите. „Бонус” от времената на социализма, когато удобно всички са вкарани в кутийките си, когато еднаквото е желано, а различното – анатемосвано. 

Тази събота в София ще има Прайд под лозунга „Да прогоним предразсъдъците”. Десета поредна година събитието се стреми към повече дебат за толерантността и пропукване на съществуващите убеждения, че те, „обратните” – гейове, лесбийки, транссексуални , не са хора като всички нас. За десет години прайд и десет години членство в ЕС ситуацията в България все още е далеч от европейската. Всеки път прайдът попада под ударите я на църквата, я на агитките или на прочутата българска мачовщина. Всеки ден „различните” се опитват волно или неволно да влезат в рамките на стереотипа, за да бъдат приети от едно ретроградно общество с привидна ценностна система или просто избират своят път навън. Навън където можеш открито да заявиш, че си гей и да станеш премиер, или партньорът ти да се снима наравно с другите първи дами.
Преди дни попаднах и на друга кампания в борба с предразсъдъците – „На светло“, в подкрепа на кърменето на обществени места. Да, кърменето, единственият начин за естествено хранене на бебето, също попада под ударите на предразсъдъците. Кърмещата жена е също толкова притеснена и унизена, колкото и тази, която ръга бутилката с АМ под укоряващи погледи и въпроси „Ама ти не кърмиш ли?”. Кърмещата жена трябва да изпитва неудобство да храни детето си навън, защото гърдите можело да се видят (о, ужас!) и кърменето било интимен акт между майката и детето, което трябва да остане далеч от хорски очи. Най-странното е, че дори други майки (но некърмещи) споделят, че такива снимки им идват „туу мъч” с голотата си, сякаш не сме ежедневно бомбандирани от всякакво разголване.

Гоненето на предразсъдъците няма да стане с един прайд или една фотосесия, нито с един пост, а с повече критично мислене у всеки най-вече към себе си. Защото често това, което най-много мразим и не харесваме у другите подсъзнателно е това, което ние притежаваме, прикриваме, отглеждаме в дълбините си.  Толерантността означава да приемаш другия какъвто е, да не съдиш изборите му, доколкото това не ти пречи.  Чрез приемането на другите, ние приемаме себе си.

You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!