БалКоН - Ботаническата градина на БАН

April 05, 2017

Пролетта дойде, а с нея и вдъхновението ми за озеленяването на любимите ми балкони. В търсенето на различни, издържливи и устойчиви растения реших най-накрая да посетя Ботаническата градина на БАН - чух добри отзиви за растенията, които се продават там, пък и силно ме заинтригува историята й. 

Настоящата градина наследява Княжеската ботаническа градина, създадена в края на 19 в. в центъра на София, около Паметника. В подножието на Витоша е от 1968 г., като днес може да откриете над 1% от растителните видове в света или около 4000 растения. Тропичната и субтропичната колекция е впечатляваща, като попаднах в истински зелена джунгла. Удовлетворих и моята обсесия по монстера делициоза с няколко разкошни екземпляра и си отговорих на въпроса защо е вкусна - вътрешността на узрелите плодове на растението е сочна и вкусна, наподобяваща банан, манго, ананас (оттук и делициоза), като в тропическа Aмерика се отглежда само за плодовете.

Като повечето красоти в БГ на държавна издръжка и тук не всичко е по конец, но пък напоследък ми харесва миксът от свръхзеленина и западащ градски фон, един вид Nature strikes back. Около градината има живописен парк за разходки, също с интересни видове и обяснителни табели, така че си струва и за прекарване на време със семейството. Намира се на Околовръстен път № 22, отворена е от 10 до 16 ч. от понеделник до събота, входът за възрастни е 4 лв., като за толкова може да отнесете и някоя зеленина у дома.  


You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!