My Sofia - YVAILO след Киев и преди Лондон

February 14, 2017

Единственото, което свързва YVAILO със София са спомените, семейството и приятелите на едната част от креативното дуо зад бранда. Но YVAILO е неразривна част от моята София. След Киевските модни дни и преди Лондонския дебют, Ивайло Серафимов разказа за вдъхновението зад SYREENE, впечатленията от Киев и възхода на пост-съветската мода, бъдещите планове.
SYREENE SYREENE се получи може би най-меланхоличната, студена и същевременно лъскава колекция на YVAILO. Всичко тръгна от историята, която написах - леко потискаща, рисуваща мрачната тъга на една опечалена водна нимфа. Идеята за колекция за русалка тръгна преди повече от две години. За времето, което й дадохме да узрее, историята сама се трупаше, добавяйки ред по ред към сюжета. Много силно ми повлия картина “Naufragarme en ti” на Bran Solo, на която се виждаше ликът на мъж, потънал под водата. Успоредно преди година и половина попаднахме на плата с белите мъхове, един от водещите платове за колекцията. Силуетите трябваше да бъдат драматични, да има усещането за изтичане на вода, на лъскави кожи на русалки, на преливащи се вълни. Контрастът се породи между меките като кадифе “рибарски“ мрежи и уголемените груби обеми, имитиращи формата на айсберги. Деси( Деси Савова, модел на Ивет Фешън, която е в ролята на нимфата) я набелязахме още миналата година, тя хвана омразната меланхолия в колекцията с лекота. С риск да прозвучи нескромно, сме адски горди с финалния резултат на SYREENE и спокойно мога да кажа, че добавихме в портфолиото на YVAILO поредната различна, неочаквана колекция. Тук е мястото да благодаря на всеки един човек от “нашите хора”, който взе участие в нея.

УСЕЩАНЕТО НА МОДНИЯ ПОДИУМ SYREENE, още преди официалната си премиера, явно си носи късмета със себе си. Ноември месец получихме покана да участваме на модния подиум в Киев през февруари, която признавам, приехме на драго сърце. Планирането на ревю е не лесна работа: избор на модели, подготовка на коси и грим(нашият изискваше цветни екстеншъни и брокатен прах), осигуряване на обувки в точен размер, селекция на дрехите, които да се появят на подиума и комбинациите между тях, предварителни проби, репетиции на музикален фон, хаотична треска сред хората и всичко това за десет минути, които минават като десет секунди. Изводът, който направих лично за себе си е, че се радвам, че запазих самообладание и не се подадох на креативната суматоха, която цареше зад кулисите. И ревютата не са за YVAILO. Нашите дрехи идват с история всеки път, която дава началото на всяка колекция и едно ревю не позволява на историята да се разгърне в целия си потенциал. Няма как да не отбележа и количеството отпадък, което се генерира по времето на едно такова мероприятие, а ние сме доста екологични настроени и върло против замърсяването, още повече за нещо толкова краткотрайно и еднократно. С дълбокото навлизане на социалните мрежи през последните години вярвам, че този остарял модел тепърва ще търпи промени и при големите модни конгломерати. Ние сме изключително благодарни за отдадената възможност и шанса, че го направихме, иначе нямаше да знаем какво е усещането.

ПОСТСЪВЕТСКАТА МОДА И НОВИТЕ МОДНИ СТОЛИЦИ Подемът на дизайнери като Демна Гвазалия и Гоша Рубчинскии не е случаен, бях предрекъл прогресът на дизайнерите с източни корени в едно интервю още преди години. Модата успява много бързо да вземе нещо чуждо, за кратко да го направи модерно и след това, като е напълно използвано като потенциал да го изплюе употребено. Очевиден е примерът в последно време със смяната на дизайнерите сред големите модни къщи: креативните директори се заменят като носни кърпички. По този повод подемът на Демна е очакван: на фона на изчерпаните творчески идеи на Запад т.н. източно-европейския “trash” не беше познат и беше силно вероятно в момент да му бъде сервиран на презадоволения клиент благодарение на маркетинга. Не може да се отрече огромното влияние на Демна и Гоша, но ако и там това течение не претърпи креативно развитие, ще стане поредната жертва на модата. По този повод в Киев, където основателката на модната седмица Дария Шаповалова има за цел да превърне градът в петата модна столица, се забеляза отчетливото разбиване на два лагера: отборът на Демна, съставен предимно от млади хора в суетшърти и пухенки, и богатата класа, където доминираха скъпи костюми, маркови чанти и безкрайно дълги токчета с червени подметки. Определено за държава от Източна Европа за жалост все още доминира употребата на кожи с косъм, етикет за социален просперитет, Не може и да се отрече и навлизащото влияние на Запада. Стилен подем определено има във визуален аспект и съчетан с необятната красота на украинките, съм сигурен, че все по-често ще се говори за този район на модните сайтове. Че Киев е вече на модната карта, това е факт. А дали ще стане петата модна столица, това времето ще покаже.
ДИЗАЙНЕРИТЕ С доволна усмивка на лице признавам, че участващите дизайнери бяха на високо ниво, особено украинските. Ревютата им бяха изключително професионални: организация, стайлинг, селекция на модели, музика, дрехи. Впечатлен съм много от LITKOVSKAYA и за мен тепърва за това име ще се говори. Сигурен съм, че успехът няма да подмине и някои от другите брандове също и скоро ще чуем за тях и от Париж. БЪДЕЩИТЕ ПЛАНОВЕ От години вече не си правим планове за каквото й да е било. Ако стане нещо, значи е трябвало. Ако не стане, значи е било по-добре така. Киев не беше очаквано за нас. Изненада се оказа и селекцията на Британския Моден Съвет да сме сред младите дизайнери-надежди в техния официален шоурум по време на модната седмица този февруари. Какво ще последва, съдбата си знае. Идеи за колекции имаме за много време напред, дай Боже да станат. Колкото до София, за съжаление не планираме презентация на SYREENE, поне за момента.

ШАЛОВЕТЕ/ТЕНИСКИТЕ С шаловете в момента сме в процес на разработка. Последните ни две колекции са напълно веган, което ни спира от употребата на коприна и вълна, основните материи за шаловете ни преди. Дизайните ги имаме готови, в преговори сме, така че вярвам в близко бъдеще ще изненадаме приятно. Колкото до тениските, няма да изневерим и отново ще имат закачлив характер, въпреки мрачната страна на SYREENE. В момента фокусът е върху модната седмица в Лондон и представянето ни тук, след това е официалната премиера на колекцията онлайн и чак тогава тениските.

You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!