My Sofia - На BASIC MARKET с Елена Калпакчиева

December 09, 2016

От няколко години се нароиха пазари, базари, фестове, които размиха онази тръпка, която носеше Culture Beat Pazar-а или Pop Up Shop-а - а именно не само разпродажба на дрехи и аксесоари, а място за среща на хора с отношение към модата и стила, за сверяване на часовника, за размяна на идеи и вдъхновение. През ноември попаднах на първия Basics Market в Cosmos Coworking Camp и отново усетих позагубената емоция. Зад него стоят две стилни дами, порастнали момичета с любов към качествените дрехи - Елена Дончева и Елена Калпакчиева. В навечерието на втория Елена Калпакчиева сподели повече за събитието, лейбъла BASIC EVENTS, има ли пазар за т. нар. basics на фона на бързата мода и поснижените критерии за стил на наша почва.


Идеята за BASICS MARKET се роди и спонтанно, но и не съвсем. Бяхме си говорили колко хубаво би било да се организира нещо подобно, добре подредена разпродажба на дрехи, които са истински timeless basics. Самата идея беше обмисляна първо от Елена Дончева, която беше планирала да направи нещо подобно в бъдеще. Колаборирахме се лесно, защото наистина имаме сходна визия за това как да се случват нещата. 

Като цяло идеите ни за BASIC EVENTS са много сходни и хомогенни. Вдъхновихме се лесно. И двете обичаме качествени basics и все по-често говорим за това, че дрехите трябва да бъдат част от цикъл, да не се застояват в гардероба. Ако притежаваш дрехи и аксесоари, трябва да имат колекционерска стойност, но и същевременно да си готов да се разделиш с тях. За нас остават качествените дрехи, които имат стойност и са тренди извън контекста за модния сезон. Кашмирен шал, пуловер в нейви, парка в каки или пък дънки с висока талия Levi’s. Стар деним Wrangler или винтидж Max Mara. Ето такива неща истински си заслужават. 

Според нас има пазар за типични basics. Хората все по-често започват да се обръщат към качествените класики, пред това да инвестират пари в микро трендове. Днес ръкавите с буфан са окей, но нека да видим след година напред. Правото сако и кашмирът обаче, вероятно никога няма да “умрат”. Ние гледаме на идеята за BASIC MARKET и BASIC EVENTS, като на платформи, които допълнително могат да образоват как с малко да стилизираме и изградим гардеробите си пълноценно. 

Първият базар мина истински успешно. На края на деня, след като видяхме и празните щендери разбрахме, че хората истински имат нужда от добра селекция дрехи, която да им бъде представена по правилния начин. За нас това е важно - презентация на дрехата, възможността да чуеш историта й от нейния собственик, който да те вдъхнови за ново преживяване. Именно затова и ние каним избрани от нас хора да участват. Всеки един от тях сам по себе си е storyteller.

Тази неделя, 11.12.2016 г., в разкошното пространство на Cosmos Coworking (Ангел Кънчев 3, до Плесио) своите истории ще разказват Венета и Кайра, Алис Симеонова, Сирма Маркова, Ипси, Ирина Денева, Биляна Славейкова и още. Повече за събитието и платформата Basic Events тук.

You Might Also Like

1 коментара

  1. Здравейте,
    Благодаря ви за прекрасната информация!
    В случай ,че има желаещи да научат повече или да получат Перфектният подарък - Рисунка върху дреха ще бъде най-добре да го направите тук!

    ReplyDelete

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!