Моят сабатикал и един безобразно вкусен кейк

November 24, 2016

Преди няколко години вместо пародии на модна седмица, в София се случваха по-смислени неща като Sofia Design Week. Тогава Stefan Sagmaister (ако не сте го чували досега, вижте това) гостуваше и разказа за т. нар. sabbatical - периодът, в който човек се откъсва от работата си, за да си възвърне посоката и вдъхновението. Обикновено подобен период е в рамките на година и следва безспирни седем години на работа - първоначално е популярно в академичните среди, а днес не е привилегия само за артисти и фрийленсъри, дори в Швеция се е превърнало част от социалната политика. Бременността и майчинството се оказаха моят сабатикал, но вместо шлияене из разни далечни дестинации, имам време да се "пошлияя" из дебрите на себе си и да си дам равносметка за доста неща. Едно от най-важните е, че бързането и препускането в живота не ни отвеждат по-скоростно там, където искаме да стигнем. Животът си има собствена логика и ритъм и по-добре да му се насладим.
Насладата често е в простите неща като малко време за себе си, уютен есенен аутфит, добро четиво и вкусен кейк. Oversize е мантрата този сезон, особено при връхни дрехи и пуловери, колкото по-дълги ръкави, толкова по-добре. Четивото е The Gentlewoman, за жените със стил и посока и отскоро може да бъде намерено, заедно с други библии като Kinfolk, на Шишман 8. Кейкът присъства почти всеки ден у нас, посреща гости и зарежда дома с аромат на печена ябълка, тиква, канела. Безкрайно лесен е за правене, няма перфектен външен вид, но е безобразно вкусен. Ето и рецептата:
  • 4-5 броя средно големи ябълки/ тиква/смес от двете се настъргват и смесват с канела и орехи;
  • 1 чаша пшенична грис, 1 чаша брашно (ползвам лимец), 1чаша захар (кафява, тръстикова), половин пакетче бакпулвер се смесват в друга купа;
  • Тава за печене се намазва с олио и се започва със сухите съставки, докато покрият добре дъното, ред настъргани плодове, малко олио, отново сухи съставки, настъргани плодове и за финал сухи съставки и олио (може и разтопено масло).

Пече се във фурна на 180 градуса към 40 минути, за да се постигне леко карамелизиран и хрупкав ефект на дъното. Отгоре могат да се наредят орехи, да се поръси с пудра захар или да се декорира по ваш вкус.

You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!