Travel inspiration - Madrid

October 12, 2016

Мадрид е град към който съм емоционално привързана от години, но едва сега настъпи момента да го посетя. За мнозина пътуването с 6 месечно бебе може би не звучи най-подходящия момент, но аз реших да приема предизвикателството. За близо половин година Калоян измина с нас над 3 000 км. из България - топна крачета и спа на палатка до морския бряг още на 3 месеца, обиколи Рила, Пирин и Родопи, вози се с лифт, качва върхове. Полетът не създаде у него неудобства, деца под 2 г. са в скута на родителите и общо взето единственото неудобство бе дългия полет. Дестинацията обаче си заслужаваше и надхвърли очакванията ми. 

Мадрид първо впечатлява с мащаб - огромни булеварди, сгради, тротоари, навалица от хора, изобилие от ресторанти, магазини. Определено носи духа на имперска столица и е съпоставим, дори според мен надхвърля динамиката на Лондон и Париж. Второто впечатление е за красота и спретнатост - от чистите фасади и разкошната архитектура до хората, които независимо от възрастта са изключително стилни и в крак с тенденциите. Третата отличителна черта е зеленината - големи и поддържани паркове, великолепни балкончета с преливащи вечнозелени растения, зелени стени, зелени тавани, дори истинска джунгла в центъра на гарата. 

Шопингът тук е вид спорт и магазините от сутрин до вечер са пълни с хора, независимо дали са 4-5 етажните гиганти Primark, Zara, HM по най-комерсиалния булевард Gran Via или малките спретнати магазинчета на младежката улица Fuencarral. Предвид че голяма част от марките са испански - Zara, Mango, Sfera, Lefties, има най-доброто от колекциите за сезона. Кафетата и ресторантите също са пълни нон стоп, храната е вкусна и достъпна, дори за претенциозни вегетарианци като нас. Запазената марка на Мадрид е топлия шоколад, който обикновено се консумира с churros - най-емблематичното място е шоколатерия San Gines. От забележителностите заслужава да се види пренесения от Египет храм на Дебод, кралския дворец и катедралата, площада и палата Сибелес, парка Ретиро, гарата Аточа.

Истинската забележителност на испанската столица са хората, които са гръмогласни, но дружелюбни и толерантни към различните, с не толкова перфектна физика, но с увереност и харизма, без издухани коси, напомпани устни и впити дрешки, но облечени с вкус и в духа на последните тенденции. За изминатите километри с бебешката количка нито веднъж нямаше борба с павета, дупки и неравности като в нашата мила столица. За първи път от дълго време погледът вместо забит в земята бе отправен нагоре, към усмихнатите хора, разкошните фасади и топлото есенно слънце.

You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!