What lies beneath... - за веганския режим, без месо през бременността и три веган рецепти от Фаби

May 18, 2016

Поканих Дарина Димитрова или както приятелите я знаят Фаби да ми гостува в блога с няколко веган рецепти, защото я намирам за истинско вдъхновение за здравословно хранене. Тя няма популярен фууд блог и не дава високопарни съвети за хранене, а създава разнообразие от веган и вегетариански ястия за себе си и своето семейство с продукти почти изцяло отгледани в нейната градина. От няколко години Фаби е избрала веганския режим за себе си, първоначално поради морални подбуди, а впоследствие и като успешен начин да контролира диагнозата диабет. Преди това е била вегетарианка, каквито са и партньора в живота й и разкошното й момченце.

Тя е поредното доказателство, че вегетарианския режим е напълно подходящ по време на бременността напук на остарелите схващания, че създава липси в организма и е предпоставка за понижени кръвни показатели. Всичко е въпрос на баланс и разнообразие в храненето - много плодове и зеленчуци, сокове, пълноценни зърнени и бобови, суперхрани като чия, и киноа, тахан. Аз също запазих изцяло вегетарианския си режим и седмичния ден на плодове през цялата бременност като не съм чувствала никакви неразположения и стойностите на хемоглобина ми бяха изцяло в границите (без да пия каквито и да било добавки). В противовес почти всички вегетарианки, които включват месо по време на бременността или периода на кърменето по съвет на олдскуул лекари, според които незаменимите аминикиселини и Б12 са само и единствено в месото, отключват редица неприятни странични ефекти. Установено е, че тези периоди не са подходящи за смяна на режима и пренагласяне на храносмилателната система, особено с тежка храна като месото.

За мнозина веганството е прекалено крайно като вариант, но е факт, че млечните произведения са първопричина на редица заболявания, имат трудноразградими протеини, създават слуз в тялото. Изцяло веганските ястия са предизвикателство за тези, които не са се сблъсквали с тях, но пък могат да бъдат не по-малко вкусни от всички останали, когато са създадени с въображение, любов и чувствителност към вложените продукти. За Inspiration exists Фаби разкри три вегански рецепти със сезонни зеленчуци: пресни картофи с пюре от зеленини; чушки с булгур и гъби и гаспачо. С тях може да разнообразите майското си меню след тежките празнични софри, да експериментирате с нещо различно в кухнята или да изненадате семейство или приятели. При всички положения ще хапнете вкусно и най-вече след това няма да ви е тежко и гузно.

Пресни картофи с пюре от пресен лук и зеленини (киселец, спанак, пресен чесън, джоджен, зелена чубрица, праз, копър, магданоз) 
1. 1 кг пресни картофки (малките с жълта кожичка) измиват се, посоляват се на вкус (сол и пипер) поливат със зехтин, увиват се във фолио и се пекат над 50 минути на около 200 градуса. Всяка фурна е специфична. 
2. Пюрето - зехтин (3 ч. лъжици (гроздови семена Коста Д'оро) или по вкус -1 връзка лук, магданоз, копър праз, спанак, 3,4, стръка джоджен и 2 стръка чубрица, 6,7 листа киселец всичко се задушава и бърка постоянно в зехтина на слаб огън. - след като изстине се пасира, но леко, така че да останат видими листенцата и да запазят вкусовите си качества и витамини. Изпечените картофки се разбъркват със зеленото пюре и поднасят топли, извадени от фолиото. 

Пълнени чушки с булгур, гъби и тофу 
1. 4 едри чушки (зелени, жълти и червени по избор), измиват се и се изчистват от семките, премахва се дръжката, посоляват се леко и се запичат за около 10 мин в нагрята на 180 градуса фурна. Изваждат се и се оставят да изстинат настрани. 
2. 1 чаена чаша булгур, ако е български, то той трябва да се свари в 1 чаша вода и да ври поне 7 минути. Оставя се настърана с похлупак за 20 минути. 
3. В дълбок съд се загравя зехтин (гроздови семена) и се задушават 2 стръка праз, 2 стръка пресен чесън и 3 стръка пресен лук. Бърка се постоянно за около 5-6 минути. Добавят се нарязани на ситно сушени домати 6 супени лъжици или половин бурканче (от буркан или от плик без овкусители по жеалние). Както и 300 грама нарязани на ситно бели гъби. Постоянно бъркане на слаб огън, добавят се черни маслини нарязани на ситно, магданоз нарязан на ситно и 100-200 грама тофу. Добавя се накрая булгура и се разбърква всичко хубаво като се оставя за още 5-6 минути на котлона. 
4. изстиналите чушки се пълнят със сместта и се поръсват с орехи и пресен боислек на вкус.

Гаспачо
1кг домати (обелват се от люспата и колкото може се почистват от семките) 1 червена чушка (печена), 1 зелена чушка печена, 1/2 сурова червена чушка, половин глава червен лук, краставица, 1 морков сол и чесън (скилидки) на вкус.  Блендират се всички съставки, след което се прецежда сместа,за да се отделят семките от доматите. Слага се в хладилника за най-малко два часа. Добавя се зехтин от гроздови семки  и балсамов оцет. Балсамикото е задължително за гаспачото, лимон се слага, малко и само на топинга. За топинга грамажа е по вкус: авокадо+красатвица+магданоз+прясна мента 2,3 листчета+остатъка на червения лук и червената чушка, много ситно нарязани овкусени със зехтин, сол и лимон.

You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!