Post Pregnancy Diaries Part 2 - за списъци, покупки и колички

May 25, 2016

Бременността и майчинството освен специални периоди в живота на жената са и време на разходи, които могат да варират от прилични до космически. Противно на рационално очакваното всичко за мами и бебета е с цени, които не съответстват на вложения материал и труд. Но явно търговската идея е, че именно тогава никой не се интересува колко пари ще похарчи, умилен от новината за появата на бебето. Покрай бушуващите хормони бременните мами също изпадат в шопинг кризи, но е по-добре да бъдат овладявани с пренатална йога, плуване или просто разходки в парка :)

Вече очертах безсмислието на купуването на дрехи за бременни в Pregnancy style diaries. Иска ми се обаче да ви разкажа и как приложих Buy less концепцията и към списъците за родилното и новороденото, както и за необходимото за вас и вашето бебе. Списъците, с които повечето бременни се сблъскват в нета, са ОК за информация и добър ориентир за максимално необходимото. Но сами разбирате, че те няма как да отговарят нито на вашите индивидуални нужди, нито на вашето бебе - все едно някой друг да ви подрежда багажа за морето. Списъкът търпи сериозно модификации в зависимост дали кърмите или не - в този случай купуването на помпа и шишета за хранене е напълно безпредметно поне на този етап (а много вероятно и на следващ). Багажът за болницата зависи и от условията в нея, така че се поинтересувайте предварително - там, където аз родих беше необходимо да се носи само лична карта, а всичко останало беше осигурено в пакета. 

Идентично е и със съветите за най-важните покупки за бебето - да купувате по 5 бодита с ръкав, 5 без, 5 ританки, 5 лигавника и т.н. е абсолютно безсмислено преди реално да сте разбрали от какво се нуждаете. Освен това едва когато почнете да обличате и събличате малкия човек ще разберете кои модели са лесни за пране и обличане и кои просто изглеждат "сладурски", но отнемат драгоценното ви време и нерви, докато ги нахлузите. Ако все още ваши приятелки не са ви предложили, вие ги попитайте за дрешки - истината е, че всеки с охота би се разделил с някой друг плик, заемащ място в гардероба. Инвестицията в скъпи малки дрешки, които ще бъдат носени 2-3 месеца максимум и които ще бъдат предимно лигавени, повръщани, акани и виждани (и оценени) само и единствено от вас е ненужна. Тези пари впоследствие ще са необходими за по-важни и дългосрочно позвани покупки. За бебето първоначално са необходими базисни неща - памперси, мокри кърпички, 2-3 одеялца, комплект за изписване. Всичко останало може да набавите впоследствие, а и подаръците от роднини и приятели ще запълнят повечето от липсите. 

Количката често се превръща в денонощна тема за размисъл в последните месеци на бременността. Някои я купуват месеци преди раждането, други инвестират сума като за лек автомобил, трети си купуват един малък танк, което поне за мен  е лишено от всякаква логика. Добре е да се ориентирате какво точно очаквате от нея - дали да е тежка, масивна, с големи гуми, които да "поемат" неравностите по улиците, с кош и всички екстри или да е лека, маневрена и с малки гуми - т.е. друсаща повече. Основните определящи фактори трябва да са: къде смятате да я държите (ще я качвате ли на високи етажи), къде ще се разхождате (ще ползвате ли публичен транспорт), в какъв сезон ще разхождате новороденото, обичате удобството или динамичността.  От споделеното от мои приятелки, минали по този път, положителните страни на по-леките колички взимат превес, а кошът за новородено в повечето случаи не е използван рационално. Моят избор също се спря на лека и маневрена количка на недотам масова марка, но пък популярна с новаторския и функционален дизайн, която е подходяща дори за новородено.

За финал - не е необходимо да следвате списъци с безброй покупки и да фалирате семейството, за да родите и отгледате бебок. Може да се справите и с ограничен и с разширен списък, въпросът е дали има смисъл от толкова покупки, които често нито вие, нито пък бебето ви може да оцени. Консуматорството отдавна не е на мода, а устойчивите покупки със стойност във времето.


You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!