Trendspotting Fall 2016

March 08, 2016

Седмиците на модата в Ню Йорк, Лондон, Милано и Париж приключиха и зададоха тенденциите за есента на 2016 г. Общото впечатление от видяното не е УАУ, но със сигурност е различна посока на развитие на модата. Ревюто на сезона е едно - на Демна Гвасалия за Balenciaga и съм сигурна, че дори тези, които го заклеймяват сега след година ще въздишат по гения му, както се случи с Алесандро Микеле. Определено колекцията не е лесносмилаема, не е за всеки, но дрехите с мисъл за haute couture завета на Кристобал и "streetstyle attitude"-а на Гвасалия са забележителна комбинация. 

Основен мотив в тенденциите е завръщането на 80-те, като интерпретациите са от тип сериала "Династия" като при Lanvin и YSL couture до пънк еклектика като при Isabel Marant и Burberry. Принтовете са в две посоки - анималистични или карета. Животинските принтове са изцяло от екзотичния свят и преобладават по палтата. Мотиви на леопард, зебра, питон се срещаха масово от Givenchy през Burberry и Acne до Dries Van Noten. Карето не е ярко червено и шотландско, а по-приглушено, но в най-разнообразни вариации, включително костюми от две части.
Елементите на есенното облекло са три: палто с дължина под коляното, обикновено от кожена или лачена материя, пристегнато в кръста, тип Гестапо (Balenciaga, The Row, Celine, Isabel Marant, Acne и др.); риза, голяма, безформена и обемиста, тип Взета-от-неговия-гардероб (Balenciaga, Vetements, Jacquemus, Celine) и пухенката, в която да се сгушиш в най-студените зимни вечери (Balenciaga, Stella McCartney, Acne, Noir Key Ninomiya).
В духа на 80-те акцентите при материите се свеждат до бляскавите материи и кадифето. Блясък с диско привкус видяхме при Max Mara, Jil Sander, Isabel Marant, Haider Ackermann, Burberry, Stella McCartney, YSL Couture. Кадифе, обикновено в цвят пурпур, при Haider Ackermann, Dries Van Noten, Vetements, Prada, Gucci, Sacai.
В заключение може би мнозина ще отхвърлят тенденциите за есента като прекалено екстравагантни и  неприложими, но това е модата в момента. Тя търси своя нов път след няколко сезона рециклиране на 70-те, след оттеглянето на поредица големи дизайнери и липсата на вдъхновение. В днешния празник, макар и с ретро соц привкус, нека ние, дамите, да си пожелаем да сме по-смели в модните си експерименти, да излезем от познатите коловози на еднотипен стайлинг, който продължава да залива българските блогове и улици, да се предизвикваме да бъдем различни и най-вече да откриваме и изразяваме себе си и нашата уникална същност.
Images: vogue.com

You Might Also Like

1 коментара

  1. Отново чудесен подбор на снимки и тенденции, както и цялостно обобщение на изминалите седмици на модата!

    Поздрави

    ReplyDelete

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!