БалКоН - Трансформация на кухня (1)

December 29, 2015

Тази зима от БалКоН-а ще влезем в дома с доза интериорно вдъхновение и малко споделени идеи и мисли след приключил тримесечен ремонт. Трансформацията е огромна във всяко едно от реновираните помещения – но естествено снимки „преди“ няма:) Достатъчно е само да отбележа, че всичко бе от края на 70-те, с няколко опити за освежаване с козметичен ефект от моя страна. 

Стартирам с кухнята, защото тя е пространство със специален статут, особено за човек, за който готвенето е ритуал като мен. За това и изходната идея бе да въплати няколко задължителни елемента – azulеjos, дърво и изчистен дизайн. Плочките azulеjos са ми фаворит от миналогодишното приключение в Португалия, създават неповторим средиземноморски уют, но тях или ги харесваш или не. Е, аз ги харесвам много. Подът в кухнята бе наполовина естествен паркет и наполовина ретро мозайка, която също бе заменена с azulеjos. Като продължение на дървения мотив от пода и в тон с трендовете при кухните, дървото бе задължително за кухненския плот. 

Дизайнът на кухнята исках да бъде подчинен на функционалност и минимализъм – вместо да заема цяла стена като досега, кухнята трябваше да се впише в ъгъл, да приюти голяма налична пералня и да има достатъчно шкафове за многообразието от сервизчета, съдчета, буркани и т.н. Друго задължително условие – никакви видими дръжки, но пък и възможно най-малко push бутони, предвид редовната употреба на шкафовете. Тъй като azulеjos са достатъчни като цветен акцент, за лица на шкафовете избрах бял мат и една редица бял гланц непосредствено над плочките.

В повечето случаи интериорните дизайнери вписват azulejos в рустикални кухни с ретро звучене. Аз исках моята да е модерна, изчистена, без излишни детайли, но същевременно да е уютна, да не е изложбена зала, да не е студена и безлична. За това и централната идея бе комбинацията от рисуваните плочки и дървото, която имаше задача да внесе топлина и емоция. 
1) началната скица и вдъхновение -  azulejos, дървен плот и изчистен дизайн (lago.it); 2) преход от плочки към паркет в кухнята 3) поглед към новата кухня в средата на коледната суетня и първите кулинарни вълшебства  - коледни меденки с лимец, карамфил и канела. В част 2 очаквайте още снимки от реализирания вече проект.

You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!