What lies beneath... - Core strength

October 17, 2014

След дълго прекъсване есента отново ме вдъхнови да подновя рубриката What lies beneath… Новият сезон започвам с акцент върху поддържането на добра физическа форма и връзката й с емоционалната и духовната ни хармония. Докато алкално-киселинният баланс и ензимният фактор поддържат физическия ни баланс отвътре, силата на нашия торс до голяма степен поддържа физическия ни баланс отвън. Т.нар. core strength е често подценявана, още по-често разбирана ограничително до наличието на така мечтания 6-pack (плочки на корема). В действителност сърцевината на нашата сила, издържливост и добра физическа форма обхваща освен зоната на коремните мускули и всички мускули, които са прикрепени към гръбначния стълб и таза.
Това, което ме провокира да пиша за core strength е пренебрегването на тази зона от тялото в повечето тренировъчни режими дали поради факта, че тези упражнения са по-трудни и „скучни“, дали заради погрешното схващане, че има по-„важни“ и най-вече по-видими мускулни групи, върху които да наблегнете. Ако си представим, че нашето тяло е дърво, то сърцевината е неговото стъбло – без силен ствол няма нито изправено дърво, нито силни клони. Аналогично е и при човешкото тяло – силният торс е отговорен за добрата осанка и за издържливостта в крайниците. Изправеният гръбнак е това, което ни отличава от животните, но именно и тази негова изправеност е в основата на повечето болежки и дисбалансирания в тялото. Ако няма силни мускули, които да поддържат гръбначния стълб изправен, той се изкривява, правилната лумбална извивка се губи и рано или късно натрупването на изкривяването и дисбалансирането на тежестта води до болки в кръста и таза. Ако търсите сигурно лекарство  за болките в гърба и кръста  това е само и единствено чрез поддържане на силни мускули на ядрото. Реално те оформят един вид коригиращ корсет, който не позволява изкривявания.

Днес повечето от нас работят по 8-9 часа пред компютъра и това неминуемо отслабва гръбнака. Кардио тренировките във фитнеса и коремните преси могат да ви създават усещане, че все пак правите нещо добро за тялото си и сигурно е така, но е просто „нещо“… В много случаи болките в кръста не само намаляват, а се увеличават от подобни тренировки, именно защото имат съвсем малко общо с развиването на core strength. Коремните преси са подобен пример – те развиват единствено четирите абдоминални мускула, пренебрегвайки останалите мускули от core.По този начин се създават мускулни дисбаланси, активирайки и развивайки определена група мускули за сметка на други.
Кои са тогава упрежненията за core strength? Т.нар. поза „дъска“ (plank) е универсално core strength упражнение. Да, може би ви е „скучна“, защото не е динамична, може би ви е „трудна“, защото ръчичките ви почват да потреперват на 10 секунда, но 2 мин. в дъска всеки ден има неколкократно по-силен ефект от всякакви коремни преси. Вариациите на дъска са много и разнообразни (вижте тук), подходящи за всякакви нива на физическа издържливост. Ако се чудите защо практикуващите йога извайват тела с на пръв поглед статични упражнения, а вие се потите ежедневно в залата без завиден резултат, отговорът отново е в акцента, който йога тренировките поставят върху гръбнака и сърцевината на тялото (асани за core strength тук).

Със засилването на ядрото неминуемо ще усетите колко по-издържливи и силни са крайниците ви, с каква лекота правите лицеви опори или качвате стълби без да се задъхвате. Не случайно в тренировките на активните спортисти (интересен откъс от книгата на Tom Danielson - Core Advantage) упражненията за торса са съществена част. Но тези тренировки не са само за хора със спортен дух, това са необходими ежедневни тренировки за всеки, който иска да бъде здрав и да се чувства добре в собственото си тяло.

You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!