What lies beneath...Храните, които ни вредят (3) - Консервантите, добавки и други Е-отрови

April 16, 2013

Храните, които оказват вредно въздействие върху здравето са неизчерпаемо много и огромна част от тях няма да бъдат разглеждани тук. Нахвърлям само щрихи за основните, най-широко разпространени вредители и за продуктите, които ги съдържат. Тяхната ежедневна консумация поставя под опасност вашето здраве, здравето на любимите ви хора, а знаете, че без здраве нито роклята Givenchy, нито сандалите Celine, имат значение. Защото „имането”, притежанието, луксът не е равнозначно на качество на живот, те не ви правят по-щастливи или по-здрави.

Истината е, че всеки трябва да усети личния си момент за промяна в храненето. Причината да започна след дълги колебания с What lies beneath… е, че времето за тази промяна тече по-бързо от всякога. Всеки един от нас трябва да е наясно с това, че храната, която ядем днес, не е тази, с която са израснали нашите родители или нашите баби и дядовци. Цялото съдържание на храненето е систематично, последователно и безскрупулно променено в името на бизнес интереси и печалба и в пълен ущърб на най-ценното – човешкото здраве. Без съмнение все повече и повече доказателства ще има в посока пагубното влияние на храните, съдържащи добавена захар, транс-мазнини, консерванти и други добавки. Пагубно влияние, съпоставимо, дори превишаващо това на алкохол, цигари, наркотици.

Напоследък се улавям, че прекарвам двойно, тройно време повече в супер маркетите в четене на етикети и излизам с двойно, тройно по-малко покупки от и без това твърде редуцираната ми пазарна кошница. Т. нар. Е-та - оцветители, консерванти, антиоксиданти, стабилизатори, емулгатори, ароматизатори и подобрители, са почти във всички продукти. Тяхната роля е да предотвратявят и намаляват разграждането и развалянето на продукта в следствие микробно развитие или други нежелани химични промени за дълъг период от време, да го правят по-вкусен, по-ароматен, по-цветен, по-привлекателен за купувачите и по-евтин за производителите. Оказва се обаче, че значителна част от тези добавки предизвикват алергии, други водят до диабет, трети дразнят стомаха, четвърти влияят зле на функциите на мозъка, а една голяма част са доказано канцерогенни и са забранени със закон в редица европейски страни, САЩ и Австралия. Изкуственият подсладител Е 951 или познат като аспартам причинява 75% от страничните реакции от всички добавки и отключва болести като мозъчни тумори, мултиплена склероза, епилепсия, хронична умора, паркинсонова болест, алцхаймер, диабет, дефекти при раждането. В България аспартамът със символ Е 951 е разрешен. Не очаквайте да откриете предупреждение на етикетитете, в част от продуктите, широко употребявани от деца, дори не е отбелязано наличието му (дъвки без захар, какаови смеси, напитки с кофеин, разтворими чай и кафе, сокове, мултивитамини, сосове, бързи закуски).
Голяма част от Е-тата са изследвани върху животни в кратки срокове и одобрени за използване в хранителни или козметични продукти, а впоследствие се установяват непоправимите поражения. Повечето продукти в супермаректите са с 3,4 и повече вредни добавки, но тепърва ще става ясно по какъв начин взаимодействат помежду си и какъв е реалния размер на вредите, които нанасят на човешкия организъм в дългосрочен аспект. Сладките изделия освен големите количества захар, масово съдържат добавки, предизвикващи кожни проблеми и затлъстяване (Е 233 и Е 435). В готовите сухи супи се съдържа алергенният Е 621, както и предизвикващият подагра Е 627. Колбасите и кренвиршите са изключително вредни не само, че преимуществено съдържат генно-модифицирана соя, но и натриев нитрит (Е 250) –– канцерогенен и забранен в много страни. Сосовете и подправките съдържат оцветител Е 110, който предизвиква обриви, отоци, повръщане и който се използва и в сухите супи и сладкишите. Дори традиционната българска боза, наложила се през годините със своите здравословни качества, днес е наблъскана с Е-та. Целият списък на Е-тата и ефектите от тях може да откриете тук.

С този пост приключвам поредицата, посветена на вредните храни. Знам, че голяма част от вас се вълнуват основно от темата за диетите. Няколкото килограма повече след зимните месеци, досадният целулит, неестетичните паласки са достатъчна мотивация за мнозина да се заемат с бързи, резки диети с „мигновен резултат”. Неуспехът в подобни начинания, бързото възвръщане на килограми след няколкодневни драстични ограничения, нежеланите странични реакции са естествена реакция на тяло, захранвано систематично с вредни харни. Промяната в хранителния режим не трябва да е приумица с краткосрочен и обратим ефект, а осъзнат и целенасочен процес. Процес, при който първата стъпка е да се елиминира изцяло приема на вредни храни, втората - да се ограничи приема на „спорните” храни за сметка на „полезните” и супер храните (с които ще ви запозная в следващите постове) и трето – да се направи детоксикация за очистване от натрупаните шлаки. Едва тогава диетата, съчетана със спорт и движение, ще даде дълготраен и смислен ефект. Едва тогава наистина ще усетите несравнимото удоволствие да се чувстваш добре в собственото си тяло.

You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!