What lies beneath...Спорните храни (1) - Мляко и млечни продукти

April 18, 2013

Следващата поредица от постове е посветена на „спорните” храни. Под „спорни” отнасям храни, за които аз самата имам ясно изразено мнение, което обаче не съвпада с широко разпространеното. Без да ви налагам моя избор, бих искала да ви запозная с факти, които трябва да вземете предвид преди консумирането на подобни храни и да се замислите дали са толкова „полезни” колкото твърдят реклами/списания/лекари с остарели убеждения и т.н. Докато „вредните” храни са откровена химия, която напълно преобръща процесите във вашето тяло и трябва да бъдат елиминирани изцяло от менюто ви, „спорните” храни имат своите макар и силно преувеличени преимущества. Разглеждани от мнозина за едва ли не есенциални за нормалното човешко развитие, храни като месо, мляко, млечни продукти, яйца заемат все по-голям дял в ежедневния прием, но това не ни прави по-силни, по-здрави или по-енергични, а напротив.

Едни от най-погрешните и наслагвани с годините постулати за храненето са свързани с полезността на употребата на мляко и млечни изделия. Със сигурност сте срещали, а повечето от вас дори и безкритично са прегърнали и повтарят като мантри схващанията, че „млякото е необходимо за растежа на децата”, „млякото заздравява костите”, „млякото е незаменим източник на калций”. Самата аз израснах в среда с афинитет към всекидневна употреба на прясно мляко и млечни продукти и привързаността към тях не ми е чужда. Отпадането на ежедневната ми чаша с топло мляко обаче изигра огромна роля в подобряване на цялостното ми здравословно състояние. И започнах да се питам защо това е така, при положение, че млякото е афиширано като толкова "полезно"?

Прясното мляко е изключително трудно усвоимо от човешкия организъм, тъй като той почти не разполага с ензима лактаза, който разгражда млечната захар – лактоза. Природата е предвидила, че възрастният не трябва да бозае и спира производството на този ензим. Ако се замислите в природата няма друго млекопитаещо същество освен човека (обръщам внимание, че малцинството от хората на земното кълбо го употребяват всекидневно, както това се случва в Европа, САЩ и другия високо „цивилизован” свят), което веднъж отбито продължава да бозае, нито пък да бозае от друг животински вид през целия си живот. Човекът смело прекрачва тази биологична граница, а цената, която плаща е отключване на редица автоимунни процеси, промяна в хормоналния баланс и други непредвидими ефекти. По време на еволюцията, при някои хора генът на лактазата мутира, което позволява преработването на лактозата и като по възрастни. 75% от хората обаче все още не могат да го преработват правилно. Неразградената лактоза често се задържа в дебелото черво, ферментира и води до алергии, смущения в храносмилането, газове, запек, затлъстяване, диабет, анемия и други болести. Ако имате повече време и темата за вредите от млякото ви интересува прочетете "The Milk Letter. A Message to my Patients" на Dr. Kradjian.

Животинското мляко, особено кравето, има различна структура и качества в сравнение с човешкото мляко - нивата на протеини и мазнини в кравето мляко са 3-4 пъти повече, отколкото в майчината кърма. За коагулацията протеини е необходим и ензимът ренин, отделян в стомаха, но при по-голяма част от възрастните ренинът отсъства от стомашните секреции. Когато от млякото се премахнат мазнините, водата, остават само протеини - 90% от млякото е казеин. Извлеченият от млякото казеин представлява лепило, използвано да залепя етикети върху бирени шишета. Когато приемате казеин, тялото ви разпознава този протеин като чужд и произвежда хистамини, които провокират образуването на слуз в организма. Д-р Робърт Коен твърди, че за 7 дневна диета без никакви млечни произведения се отделят около 2.7-3.8 литра слуз, която задръства бъбреците, далака и панкреаса.

Нека премина набързо и през най-широко разпространените заблуди за млякото:

„Млякото е необходимо за растежа на децата”
Бебетата произвеждат ензима лактаза до към 3 годишна възраст, за да приемат така важното мляко от майките си, но оттам нататък нямат потребност от животинско мляко. Употребата на животинско мляко при малки деца е равносилно на инжектиране на чужд генетичен материал в кръвта на детето. Не случайно алергията към млякото е най-разпространена сред децата, случаите на диабет и анемия при бебета/деца са все по-често срещани (Американската академия на педиатрите препоръчва родителите да не хранят децата си с краве мляко, преди да са навършили една годинка).

„Млякото заздравява костите”
Според много учени, млечните продукти не само не заздравяват костите, а отслабват костната система и увеличават риска от остеопороза. Високото белтъчно съдържание в млякото и млечни продукти изсмуква калция от костите. Показателно е, че народи и племена, които въобще не консумират животински продукти, не са чували за остеопороза. Според National Institute of Disability and Rehabilitation Research, въпреки факта, че американските жени консумират средно 2 паунда* мляко на ден през целия си живот, 30% от тях в периода на постменопаузата, имат остеопороза на гръбначния стълб, бедрата, или ръцете.

„Млякото е незаменим източник на калций”
За да може калцият да бъде правилно абсорбиран  и да се задържи върху костите, е нужен магнезий. Млечните продукти съдържат много малко магнезий. Калцият в листните, зелени зеленчуци (спанак, маруля, къдраво зеле), които съдържат калций и магнезий в идеално съотношение за оптимално абсорбиране на калция, е много по-здравословен, ненатоварващ и се абсорбира по-лесно. За здравословното хранене е важно не колко, а каква храна се поема - нейните качествени характеристики, които достигат на клетъчно ниво. При изследване на European Vegetarian Union е установено, че китайските жени вегетарианки, консумират само 1/3 от количеството калций, което приемат европейските жени, като в техния случай калцият се доставя от растителни храни, вместо от млечни продукти. Остеопорозата като заболяване в този район е общо взето непозната и нито една от изследваните жени не е имала тази болест.
Млякото е вредно и заради начина на отглеждане на животните и обработката му след издояване. Съвременните дойни крави са инжектирани със специализирани хормони на растежа (волски растежен хормон), с цел увеличаване на добива – така една крава, която при нормални естествени условия дава около 4.5-5 л. на ден, вследствие на хормонално третиране дава 10 пъти повече! Ударният прием на хормони уврежда здравето на кравите, за което пък се дават високи дози антибиотици. Всички тези хормони, стероиди, антибиотици, пестициди ги поемаме чрез млякото и в резултат почти всеки днес страда от хормонални нарушения и/или проблеми с кожата (андрогените стимулират мастните жлези, които са жлезите, причиняващи акне, пъпки и черни точки). При пастьоризирането на млякото се унищожават всички полезни съставки, включително неговите ензими, а калцият става още по-трудно усвоим. Хормонът на растежа не се разрушава при термичната обработка на млякото, нито в храносмилателната система на човека и се усвоява от него.

Козето мляко и произведените от него продукти са много по-лесно смилаеми, отколкото продуктите от краве мляко, защото не съдържат казеин. Ако държите на консумацията на млечни продукти, акцентирайте върху киселото мляко, защото то е предварително разградено от полезни бактерии. Полезни заместители на млякото са и т.нар. „ядкови” млека. За тяхното приготвяне ви е нужен  блендер и накиснати ядки (бадеми, кашу) във вода за 1 ден. Прибавяте 2-3 пъти повече вода и блендирате няколко минути докато се получи еднородна течност. Накрая добавяте мед, канела, какао по избор.

You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!