Промяна.

April 26, 2020


Без да се съмнявам в таланта на Антония Йорданова и Георги Андинов, не вярвам че някой от тях е подозирал колко пророческа ще се окаже тази сесия само месец и половина по-късно. Рекламната кампания (*на един от столичните молове) бе стартирана през февруари 2020 със смислени послания в посока качествена промяна на околната среда и най-вече по-чист въздух в градовете. Още тогава ме грабна, препускайки в задръстванията по Цариградско, казах си – „естетически перфектна, но твърде напредничава за нашите стандарти.“ Все пак модата в контекста на климатичните промени не е това, което привлича масовата българската публика. Да не говорим за Промяната.

Промяната. Gradually and then suddenly
Ако погледнем историята назад, е ясно, че единственото сигурно нещо е промяната. Промяната е винаги провокирана от натрупани дисбаланси и асиметрии в определени отношения. Това, с което се сблъскваме днес, е резултат от дефектирали процеси, с които живеем от доста време, от системи, предразположени към крехкост, от предизвикателства, които отказваме да посрещнем и решим.

Промяната плаши, защото води със себе си несигурност и излизане от комфортната зона, от зоната на имането и искането. Мнозина ще тъжат за света, такъв какъвто го познавахме преди месец и половина. Други ще бъдат обнадеждени от света, който предстои. Трети като мен, ще изпитват и тъга, и надежда.

Промяната е необходима.
Стартирах този блог в периода на възстановяване от финансовата криза 2009-2010 г. и основното ми вдъхновение бе модата, която тогава отново бе вълнуваща, интересна, различна, концептуална, смислена. В годините след това педантично следях ревюта и колекции, всяка следваща по-скучна и предсказуема от предишната, докато в един момент (някъде около превземането на Celine от Hedi Slimane) модата, поне за мен, бе изчерпана като източник на вдъхновение. 

Това „изчерпване“ наблюдавам във всички сфери на нашите взаимоотношения. Резултат от фокусиране на „добрия живот“ върху консумирането и притежаването, върху красивите обвивки и липсата на съдържание, върху бързината, но не и върху качеството, върху говоренето, но не и върху действието. Сами прегърнахме посредствеността на всички нива в надпреварването с времето.

Промяната е възможност. 

Вероятно повечето от вас са чели Li Edelkoort (а който не е, препоръчвам тук), която определя настоящия период като карантина за потребление, където малките позабравени неща правят живота красив. Но по-важен е извода, че „трябва да предприемем драконовски промени в начина, по който живеем, пътуваме, консумираме и се забавляваме“, за да продължим напред.

Разбира се, че може да отказваме промяната, да отложим още малко и да изтискаме последните сили от неработещите системи, да се молим за чудо, да продължим да храним неефективните модели, за да може всичко да се сгромоляса в следващия момент. Но твърде много време изгубихме в спорове за Грета и Тръмп и твърде много допуснахме посредствеността да ни превземе, да се отчуждим едни от други до степен, че да поставяме на една везна икономиката и човешкия живот.

Обръщайки поглед към историята, знаем, че и това ще мине (по един или друг начин). Човечеството се е сблъсквало с безброй предизвикателства и е продължавало напред. Природата е организирана така, че всеки пожар, всяка суша или епидемия накрая само я укрепват. Ще бъдат разрушени системи и модели, които не работят, на тяхно място ще бъдат изградени други. Колко устойчиви или антикрехки ще са, ще зависи до голяма степен от нас.

За това е важно да отидем отвъд говоренето за вируса, да разберем, че времето за промяна е настъпило, да грабнем възможностите, да изработим правилна тактика и да се измъкнем от тази каша. Всички групово и всеки индивидуално. Тази криза показва красноречиво, че сме взаимносвързани и трябва да търсим съвместни решения на общите проблеми. Предстоят дни и месеци, в които е изключително важно да се настроим отвъд "искането и имането", да каляваме волята и ума си, да развиваме уменията си, да сме адаптивни и мислещи. Да сме готови за промяна.

Image: Serdika Center



You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!