What lies beneath... - За бебешкото хранене

October 03, 2016

Храненето на бебето е тема, която поражда много полемики. Несъмнено всеки родител иска най-доброто за детето си, а повечето са убедени и че го правят. Целта на днешния пост е не да ви показвам универсално правилния път, защото такъв няма, а да ви накарам да се замислите и да не приемете безусловно всичко, което вашият педиатър или загрижени роднини или близкия супермаркет ви предлага. Не твърдя, че с моя опит съм експерт в областта, но се интересувам от здравословно хранене от повече от 15 години и съм се научила да разчитам езика на тялото си, да вярвам на естествените природни закони, да следвам логиката на живота. С пълно уважение към лекарската професия, не смятам че познанията на голяма част от общопрактикуващите и педиатрите по хранене надхвърля това, което са учили преди десетилетия. Храненето както при възрастните, така и при децата се е променило драстично последните години, то е предпоставка за възникването на сериозни болести и към него трябва да се подхожда с отворено съзнание и връщане към природните закони, а не с остарели неадекватни обяснения. Можете да откриете линкове към статиите, които препоръчвам за бебешко хранене за по-задълбочено четене.

Кърменето - най-добрият старт за вашето дете За преимуществото на кърменето е изписано много и все още много майки знаят твърде малко. То не е само по-евтин и удобен начин на хранене, но по-полезен, по-хранителен, напълно естествен и утвърждаващ връзката майка-дете. Кърмата за разлика от адаптираното мляко съдържа всички необходими съставки включително пробиотици. Изтъкнатите предимства не означава, че целият процес винаги протича с лекота - повечето млади майки се сблъскват с проблеми при кърменето в началото. Кърменето отнема повече време (когато е на поискване), често създава неудобства и изисква повече отдаденост. Не всяка майка може да приеме това за свое ежедневие през първите месеци. Като всичко друго това е въпрос на нагласа - приемете, че това са няколко месеца от живота ви като никои други, които обаче дават основата на правилното развитие на вашето бебе. Статия за успешното кърмене, базирана на опита на друга майка може да откриете тук.

Първи стъпки в захранването Независимо дали бебето е изключително кърмено, на смесен режим или само на АМ, рано или късно идва моментът на захранването. Единодушно е мнението, че този диапазон варира между 16 и 26 седмица от раждането, като ранното захранване е ИЗКЛЮЧЕНИЕ само за бебета, хранени с АМ и поради други обективни причини като рефлукс. Ранното захранване натоварва една крехка и все още неизградена храносмилателна система с висока чревна пропускливост. Дори всичко видимо да протича без неприятни странични ефекти, последиците от ранното захранване могат да се проявят след години. Здравето на всеки човек е функция на здравето на червата му. Когато тяхното функциониране е нарушено още в начален етап се създават редица предпоставки за по-нататъшни проблеми. Соковете също са форма на захранване, въпреки че в миналото нашите майки са ни давали плодови и зеленчукови сокове от 3-4 месец. Днес изследванията установяват че не са подходящи за приемане на този ранен етап поради повишената киселинност, както и захари. Петте основни грешки при захранването, според нутриционистката Маги Пашова може да откриете тук.
Захранването е етап през който минава всяко бебе, то е етап на порастване и към него трябва да подходим с внимание. Хаотичното даване на зеленчуци, плодове, сокове, каши не стимулира процеса на порастване на вашето дете, но е потенциална заплаха за функционирането на неговата храносмилателна система и следователно здравето му. Много педиатри дават съвети за захранване, следвайки дебелите книги от преди 20-30 години - ранно захранване от 4-5 месец, включване на сокове, вода от самото начало, захранване с плодови каши, въвеждане на месо от 5-6 месец, заради желязото, пълно заместване на кърменето до 1 година. Нашите майки и баби уверено потвърждават, че и ние така сме отгледани и това е правилния начин. Но също така трябва да отбележим, че автоимунни забоявания, хормонални аномалии, алергии са увеличени с пъти именно при поколенията, израснали с адаптирани млека и ранно захранване със сокове и готови каши. Днес информацията е достъпна, изчерпателна и е въпрос на елементарна грамотност да сме наясно с последните изследвания в областта на бебешкото хранене и основните изводи, а именно:
  • Според СЗО бебето трябва да бъде изключително кърмено до 6 месеца - без вода и сокове;
  • Захранването започва при наличие на определени сигнали от страна на бебето: удвояване на тегло, възможност за самостоятелно седене, сръчност в ръцете, интерес към вашата храна, зачестено сучене.
  • Започва се когато бебето е здраво, преминали са дни от имунизация, обикновено по обед или следобед.
  • Консистенцията на храните трябва да е гладка и пюрирана, най-добрият вариант е да са сварени на пара и след това пасирани. Според педагогическото захранване се предлагат микро дози от храната.
  • Храните се въвеждат бавно и търпеливо - започва се със зеленчук ( тиква, морков, сладък картоф, пащърнак), 1-2 чаени лъжички за начало, 3-4 дни за всяка храна, като всеки ден се увеличава количеството. Първоначално пюретата са единствено еднокомпонентни като се следи за алергични прояви.
  • Заедно със захранването може да се започне с предлагането на вода, ако все още не е направено;
  • След зеленчуците следват плодове (ябълка, круша (сварени на пара), банан, авокадо), безглутенови каши (елда, киноа, просо), жълтък, месо (за тези, които го въвеждат), глутенови каши, млечни произведения. Заради сладостта плодовете следват зеленчуците, по-трудно смилаеми са, вдигат кръвната захар и са по-предпочитани вкусово. Последните изследвания твърдят че плодовете трябва да се консумират отделно от кашите, поради по-бързата им ферментация. Последователността на захранване е сходна на захранването при лечебен глад, тя е много логична и съобразена с механизма на функциониране на червата. Примерна схема за захранване на бебетата от Стефан Клейнчес -  холандски детски диетолог, може да откриете тук.
  • Глутенът при кашите и казеинът в млечните са трудно разградими белтъци, както съм писала в предни постове на What lies beneath..., за това и по-късният прием е препоръчителен.
  • До 1 година кърмата остава основния хранителен източник - т.е. представлява поне 50% от ежедневния прием. Добре е до края на първата година бебето да е вкусило голяма част от бъдещата си храна.

Готови или домашно приготвени храни Плюсовете на готовите пюрета е, че спестяват време на майката, осигуряват по-голямо разнообразие, дават някаква гаранция за качеството на вложените плодове и зеленчуци, харесвани са повече като вкусове от децата. НО...готовите храни често са по-стари от вашето бебе, в тях липсват почти всякакви естествени хранителни вещества, поради преработката на продуктите, допълнително са добавяни изкуствени витамини и минерали, както и сгъстители и вода. Това е индустрия за милиони и е добре да си задавате въпроса дали наистина някой по веригата го е грижа за вашето бебе или за неговата печалба. Статии за бебешките пюрета, подкрепени с много данни и факти може да откриете тук и тук.

Аз лично обичам да приготвям храната за себе си и за семейството ми, да влагам продукти, които съзнателно избирам, да ги обработвам по максимално щадящ начин и да ги комбинирам така, както намирам за добре. Захранването на моето бебе протича по същия начин с единствен помощник уреда за готвене на пара и пасиране на Philips Avent. Сумата, инвестирана в него, се изплаща неколкократно още до навършване на първата година. Вместо незнайно-кога и как приготвена храна в бурканче, осигурявате всеки ден прясна и със запазени качества храна. Интересен факт е, че консистенцията и цвета на пюрета от един и същи продукт варира значително между готово и прясно приготвено. Децата предпочитат често храната в бурканчетата. Причината и за двете е една - влагат се сгъстители, които подобряват вкуса, често под завоалирана форма сол и захар, мазнини. Точно както при джънк фууда за възрастните и тук имаме вкусово по-примамлив, но изпразнен от полезно съдържание хранителен продукт.

Захранването, водено от бебето е метод, на който много симпатизирам и смятам да включа като смесено хранене, заедно с пюретата, при захранването и на моето бебе. Повече за него можете да откриете тук.


You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!