Post Pregnancy Diaries Part 3 - за режим, сън и времето като разтегливо понятие

June 06, 2016

Като повечето неопитни майки и аз смятах, че раждането не може да окаже кой знае какво влияние върху установения ритъм на ежедневието ми. Представях си, че бебето спи през повечето време, а през останалото ще си правя йога, ще ъпгрейдвам блога, ще садя цветя, ще рисувам, ще чета, ще работя и други такива приятни неща. Разказите на други майки за това как не остава време за нищо друго приемах по-скоро като лошо планиране на времето отколкото като неизбежна реалност. В действителност първите дни и седмици времето сякаш препуска, без да вършите нищо кой знае какво, освен да се напасвате с бебето (да кърмите, сменяте памперси, дондуркате и пак същото). На моменти си казвате "Олеле, в какво се забърках" и "Не си го представях точно така", но няма бутон BACK, няма възможност за пауза. За това и майчинството е период на бързо порастване, на поемане на отговорност и най-важния урок за вашето търпение.

Менажирането на времето до голяма степен е въпрос дали бебето е на режим или по-скоро дали бебето ви е от "еднорозите" (вж. най-смешния бебешки сайт Майко Мила) или не. Почти всички български педиатри подкрепят режима през 3 часа, а почти всички кърмещи майки, поне които аз познавам, са на режим на поискване. Разминаването идва от факта, че тричасовия режим е препоръчителен за разграждането на средната доза адаптирано мляко, което е на база на кравето и е по-трудно усвоимо от майчиното. Обаче бебето не е научено да яде през 3 часа в утробата ви, нито пък на поемане на точна доза на хранене. За това и за кърменото бебе режимът на поискване е този, който е най-близък до вътреутробното му развитие, не носи стрес нито на него, нито на вас, защото истерично плачещото от глад бебе, чакащо да дойде заветния 3 час, е едно от най-стресиращите картинки за младата майка. 
Сънят като непрекъснато осемчасово занимание е непостижим през първите месеци, а за някои родители и година-две. Бебешкият сън е кратък, повърхностен и съответно бебето се буди по няколко пъти, за да хапне и да усети майчина топлина. Едно време нощните хранения са заменяни с вода, но днес Световната здравна организация препоръчва изключителното кърмене до започване на захранването през 6-тия месец. Освен това нощното кърмене е изключително важно за лактацията и производството на кърма. Липсата на сън може да бъде изнервяща и дори депресираща, ако се налага при всяко проплакване да ставате, кърмите, лягате и отново пак същото. Споделеният сън, когато бебето ви е на една ръка разстояние, е добро решение в този случай и ви осигурява прекъснат, но все пак сън от поне 6-7 часа. 

Майчинството е период на предизвикателства, но връзката между майката и бебето е тази, която трябва да ви води, а не чужди мнения и остарели педиатърски съвети. Майката и бебето са съвършена система, която е проработила успешно повече от 9 месеца и вашата основна роля е да я подкрепяте и продължите. Към третия месец дори кърмените бебета установяват свой си режим на хранене и спане. Трудностите в началото отминават  и бързо се забравят след първите съзнателни усмивки и комуникации с бебока. 

You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!