What lies beneath... - Заедно в синия кръг срещу диабета

November 14, 2015

Миналия уикенд, по покана на Ванина от Style Inspiratrice, група блогъри се събрахме да направим син кръг, символ на борбата с коварната болест диабет. Днес, 14 ноември, е световния ден за борба с диабета, и освен че се изкушавам да споделя част от хубавите снимки и да покажа солидарността на блогърите към проблема, ми се иска да обърна внимание и на това, което „лежи отдолу“. 

Диабетът е познат от древността, но днес е една от най-разпространените болести. В България над половин милион страдат от диабет, голяма част от тях недиагностицирани. Това не означава, че без симптоми болестта не оказва влияние, напротив – тя коварно и неуморно работи срещу вас. Обърнете внимание, ако се уморявате лесно, изпитвате жажда, губите тегло, а не ви липсва апетит, ходите по-често до тоалетната или имате проблеми със зрението. Всичко това са симптоми на диабета, както 1-ви, така и 2-ри тип. Основната разлика между тях е, че диабет тип 1 настъпва внезапно, обикновено в по-ранна възраст, в резултат на автоимунни заболявания и с бързо влошаване. При захарен диабет тип 2 симптомите настъпват постепенно, благодарение на по-плавното развитие на инсулиновата резистентност, като заболяването преимуществено се развива в зряла и напреднала възраст и при хора страдащи от затлъстяване. Това е описанието по дефиниция, но в съвремието все повече хора от различни възрасти (дори бебета) са диагностицирани с диабет. Защо това е така? Два са основните фактори – храна и движение.

Неправилното хранене е изтъквано като причина основно за диабет тип 2, но стои и зад диабет тип 1, тъй като все повече изследвания доказват връзката между автоимунните заболявания и влошената чревна микрофлора. Без съмнение лавинообразното нарастване на болните от диабет се дължи на влошеното качество на храните – високо съдържание на глутен, изобилие от изкуствени подсладители, трансмазнини, ГМО, подобрители, овкусители и други съмнителни добавки. Дължи се и на факта, че огромно мнозинство от хората в наши дни гледат на храната не като източник на енергия, а като на източник на удоволствие, на награда, на компенсиране на други липси…В менюто преобладават бързо разградими въглехидрати с висок гликемичен индекс - тестени и сладки храни, картофи, ориз, които рязко повишават нивото на захарта в кръвта, както и храни без реално хранително съдържание – сготвени, пържени, варени, овкусени по начин, който да се харесва на сетивата, но не и на стомаха ви.

Другият фактор е липсата на ежедневно движение. Множество проучвания показват, че двигателната активност е основно средство за превенция и борба с диабета. Достатъчно е всеки ден да се разхождате по половин час пеша, да качвате стълби, да бъдете активни. Активни като Бима, която не спря да подскача около синята лента, описваща кръг :) Търсете движението, не го избягвайте, то е ваш приятел, не враг.
Images: Виктор Стойнов за http://styleinspiratrice.com/

You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!