What lies beneath…Плодовото гладуване или как да заметем сами собствения си двор

January 21, 2015

Елементарният природен закон гласи, че няма жива система, която да може да работи без прекъсване и да не се нуждае от време за почивка, за възстановяване на силите и за корекция на допуснати увреждания. Колкото и съвършен механизъм да е човешкото тяло, то също има нужда от почивка и от „замитане на двора“. Най-бързият и ефективен метод за оставяне на тялото в покой, за прочистване и за регенираране на клетките и тъканите е гладуването и това е известно от древни времена. Не е случайно, че постите са залегнали в почти всички религии. За съжаление с отдалечаването ни от природата и естествените природни закони, ние сме забравили нашия ангажимент към самите себе си, но не и нашите очаквания за перфектно здраве и форма. Няма как да бъдем здрави, силни и енергични, без да даваме възможност на организма да си почине от ежедневните процеси и да презареди своите естествени запаси. 

Колкото и модерно да е здравословното хранене в момента с фреш барове зад всеки ъгъл, колкото и многобройни и нашумели да са сайтовете с рецепти и съвети за това, в ежедневните разговори при споменаването на „гладуване“ моментално срещам стресирани, съжалителни и загрижени реакции. От „ужас, как издържаш!“, през „това е невъзможно аз да го направя“ до „за какво ти е, ще се стопиш съвсем“. Свалянето на килограми е естествен страничен ефект от гладуването, но това не е основната цел. Основната цел е да бъдат елиминирани натрупваните с годините токсични и патологични наслойки, да бъде възстановена чистотата на тъканите и тъканните течности. Успоредно с този очистителен процес върви и друг, възстановителен, градивен и общооздравителен. Ако целта ви е единствено да отслабнете, гладуването ще отнеме от излишните ви килограми, но обикновено ефектът е временен и трябва да бъдат проведени няколко курса на гладувания за стабилизиране на едно по-ниско тегло. 

Гладуването работи и в още една посока, която рядко се засяга, но има решаващо влияние, а именно – волята. Много хора казват „Ооо, аз нямам воля да направя това!“. Всеки притежава воля, но за да бъде силна вашата воля, тя трябва да бъде развивана и тренирана. Търпеливо и постоянно. Мислете за волята като мускул. Не става от днес за утре, но това, което направите днес е фундамент за утрешния ден. Дори за най-волевия човек премахването на стандартната храна и преминаване към пълно или умерено гладуване е трудно, особено първите дни. На този етап най-важна е мотивацията, решимостта, че сте започнали нещо смислено, което трябва да доведете до резултат. След първоначалната криза, ако я има изобщо, обикновено следва еуфорията от страничните ефекти – изчистване на кожата, подобрена гъвкавост, лекота. Тази лекота се пренася в самото възприемане на живота, и това е може би най-любопитният ефект. Дори и това има своето просто научно обяснение, тъй като с премахването на всички храни, катализиращи нашите емоции и реакции, ние се възвръщаме към истинското си състояние на спокойствие. 

Плодово-чайният разтоварителен режим е омекотен вариант на гладуването, принос в света на гладолечението на българката Лидия Ковачева. Тя казва „Ако има действително храна, която може да бъде приета като лекарство – първото място се пада на плодовете.“ Защо е така? Плодовете носят в себе си концентрирания слънчев заряд, въглехидрати – под формата на прости захари, които са поносими дори при болни от диабет; белтъчини – под формата на готови аминокиселини; ненаситени мазнини – почти готови за абсорбция; много витамини, минерални вещества, ензими, баластни вещества и вода. Те изискват минимален или почти никакъв разход на енерия за разграждането и усвояването на хранителните вещества, а същевременно зареждат организма с енергия, необходима за изхвърляне на всички болни, мъртви клетки, за отделяне на токсините от всички органи и системи.

При провеждане на дните на плодово-чайната разтоварителна система се развиват всички характерни фази на гладуването: теглото интензивно спада, езикът се облага с бяла наслойка, с напредване на дните на гладуване се появява характерният дъх на ацетон, като през това време тече и лечебният процес, както би се получило при строгата форма на гладуване. Автолизата (саморазграждането), характерно за гладуването, се развива, а щом има автолиза - има и гладуване на организма. Важно предимство на лечебното гладуване с приемането на плодове е по-лекото понасяне на ацидозната криза. С преминаването на ендогенно /вътрешно/ хранене и увеличаване отделянето на токсини от всички тъкани и клетки, в организма се увеличава киселиността. Плодовете балансират алкално-киселинното равновесие, което пък осигурява идеалните условия за извършване на биохимичните процеси и ускоряване отделянето на токсини. 

Първото, което започва своето възстановяване, е храносмилателната система. Успоредно с това започва почистване и възстановяване на кръвоносната система. Всичко в организма, натрупано като излишни килограми, тлъстини, патологични наслойки, токсични елементи, химикали и пр., започва да се оттича, като същевременно щателно се подлага на разграждане. Със спиране на храненето и преминаване на глад се дава възможност на „природния лекар", носен от всеки организъм, да задейства. След 8-ия ден започват да се разграждат токсичните натрупвания във вътрешните органи, налепите в дебелото черво изчезват, разграждат се лошите тъкани в черния дроб и далака, бъбреците се изчистват, натрупванията по стените на кръвоносните съдове, натрупванията по ставите и прешлените, и така всички органи и клетки един по един се изчистват и възобновяват. След 15-16 ден на гладуването идва ред и на очите и ушите. Затова срокът за най-пълноценно гладуване е около 20 дена, за да се даде шанс на тялото успешно да изчисти всички системи и органи. Важно е да се подчертае, че всеки сам определя продължителността на гладуването спрямо своето здравословно състояние, мотивация и воля. Не е препоръчително да се впускате в гладуване без предварителна подготовка по темата, особено ако не сте практикували подобно пречистване на организма досега. Повече материали може да намерите тук, тук и тук (за download на книгата на Лидия Ковачева "Гладът - приятел и лекарство).

В заключение, тъй като блогът е за вдъхновение, а поне за мен няма по-голямо вдъхновение от личния пример, в самия край на моето десетдневно плодово гладуване мога уверено да споделя, че: 
  • Не е нито страшно, нито непосилно и непреодолимо. В действителност още след първите дни на отърсване от стандартния режим на хранене и при първите резултати, мотивацията да продължите расте. Бързият ефект е ясен сигнал, че сте в правилна посока, а постигането на целта е много по-вдъхновяващо от всяка баничка или чипсче. 
  • Плодовият режим не предполага да лежите по цял ден, напротив. Препоръчват се разходки на чист въздух, движение, леки физически упражнения. Аз лично практикувам йога, всяка сутрин със слънчевия поздрав. Впечатляващо е, че на втория, трети ден от гладуването лекотата при изпълняването на движенията и гъвкавостта са подобрени неимоверно. 
  • Гладуването създава леки, но пренебрежими неудобства в ежедневието като това да излезете с приятели на бар и да пиете чай. Но пък създава дисциплина и отговорност към самия себе си и храната, която поемаш. 
  • Може би ако работата ви е свързана с физически труд, ще усещате недостиг на сили, но при масовото осемчасово стоене зад бюро, гладуването не представлява пречка пред работата. А и винаги ще се намери място за ябълка и банан в чантата. 
  • Захранването е по-важно и от самото гладуване – неговата продължителност трябва да е толкова, колкото е продължило самото гладуване, а включването на храните трябва да стане изключително елегантно и постепенно. В противен случай рискувате с йо йо ефект при свалените килограми и обезсмисляне на положените усилия по време на гладуването.

You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!