Normcore - No Such Thing as Normal

July 15, 2014

Ако има един термин, който се превърна в заразен в света на модата тази година това е Normcore. Някои определят Normcore като тенденция, но за мен е по-скоро философия. Като всичко ново в модата и Normcore е добре забравено старо, облечено с нов термин и реинтерпретирано в контекста на новите тенденции. В типичното си цикилично развитие модата, която придоби папагалски окраски последните години с безпощадно комбиниране на принтове, цветове, материи, ярки бижута с още по-забележими обувки, чанти, шапки, прически, се умори сякаш от цялата тази пресилена показност. След color blocking, print mixing, минималистичен максимализъм и максималистичен минимализъм, възхода на блогъри, хипстъри, стрийтстайл фотографи, истерията пред ревютата по време на седмиците на модата, където всеки трябва да блесне с по-шантав аутфит, напълно „нормално“ е модата да вземе дъх „нормалност“.

Normcore се появява като термин през Октомври 2013 г. в "Youth Mode: Доклад за свободата" (в линка) на базираната в Ню Йорк агенция за прогнозиране на тенденции K-Hole. Идеята зад термина е, че акцентът върху индивидуалността, върху различността, върху разпознаваемостта, който беляза последните години е изместен от желанието за нормалност, за споделена общност, за еднаквост.  Стремежът да изпъкнеш, да бъдеш забелязан, да бъдеш разпознат е заменен с неговота противоположност – да се слееш, да принадлежиш, да бъдеш част…Някои иронично отнасят обличането normcore с вида на масовия турист. Удобството и функционалността са изведени на преден план, за това не се учудвайте от бума на чехли тип Birkenstock, трейнъри New balance или flip flops Nike.

Като всичко effortlessly cool в модата и normcore look-а не е толкова непосредствено и без усилия постигнат. Колкото и популярен да е термина, съдържанието зад него все още не е достатъчно осмислено. За мнозина normcore е завръщане към 90-те, белите тениски и избелелите зле фитнати дънки. Независимо дали ще е поредния кратковременен бум или ще се развие като движение, normcore свидетелства, че модата, каквато я познаваме последните сезони, има нужда от промяна и от преосмисляне на съдържанието. Преди отново да си припомним колко забавна и вдъхновяваща може да бъде, е време да станем сериозни.
p.s. една от най-приятните сесии, вдъхновени от normcore  в августовския брой на W Magazine, фотограф Craig McDean, стилист  Edward Enninfu.  (Images: wmagazine.com)

You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!