What lies beneath - Балансът (1): Ензимният фактор

November 26, 2013

Следващите няколко поста от What lies beneath… ще са посветени на постигането  и поддържането на баланса, който е в основата на здравето ни. Всички сме наясно, че няма универсална диета за здраве и красота – истината е в откриването на личния баланс, без изпадане в непосилни крайности. Балансът може да бъде търсен на различни нива, като ще се опитам да разгледам част от тях, задавайки посоки за размисъл, а надявам се и за развитие. Пол Сорджи – доктор на медицинските науки и преподавател по медицина в Харвардския университет, в книгата си “Балансът. 7-те ключа за хармоничен живот”, отбелязва: “Вашият мозък е устроен така че да функционира в хармония. След като се научите да живеете със своя вроден баланс, невъзможното става възможно. Ще можете да се отдадете на увлеченията си, да живеете пълноценно и да сте в хармония…Проблемът, с който всеки се сблъсква, НЕ Е трудното постигане на баланс. То не е трудно. Нашият общ проблем е, че съвременният живот е толкова вълнуващ, интересен и неустоим, че може лесно да излезем от релси и да изгубим баланса…”

Като първи пост, посветен на баланса, ще разгледам ролята на ензимния фактор, разработен в дълбочина в едноименната книга на пионера на колоноскопската хирургия и клиничен професор по хирургия в медицинския колеж „Алберт Айнщайн” в Ню Йорк - д-р Хироми Шиния. В своята богата практика д-р Шиния е изследвал стомашно-чревния тракт на над 300 000 души, стигайки до заключението, че ензимният фактор е този, който предопределя нашето здраве.

Какво представляват ензимите? Думата „ензим” е родов термин за протеинов катализатор, който се произвежда в клетките на живите същества. Където има живот, независимо дали при растенията или животните, винаги съществуват и ензими. Те участват във всички действия, необходими за поддържането на живота - синтез и разпад, пренасяне, отделяне, пречистване от токсини и доставка на енергия. 
Нашите телесни функции също се поддържат от много ензими. Смилането и усвояването на храната, заместването на старите клетки с нови, разграждането на токсините и освобождаването от тях също са резултат от функциите на ензимите. В клетките на тялото се произвеждат повече от 5000 различни вида от тези жизненоважни ензими; ние ги произвеждаме също така, като използваме ензимите от храната, която поглъщаме всекидневно. Причината, поради която съществуват толкова много видове ензими, е свързана с това, че всеки от тях има специална характеристика и уникална функция. Според д-р Шиния съществуват т. нар. „първоизточни ензими“, които отговарят за поддържането на телесната хомеостаза - необходимото биологично равновесие за здравословен живот. За нещастие съвременното общество е залято от фактори като алкохол, цигари, наркотици, хранителни добавки, селскостопански химикали, замърсена околна среда, електромагнитни вълни и емоционален стрес, които изчерпват ценните първоизточни ензими. Добрата новина обаче е, че с малко, но всекидневно усилие тези изхабени депа на първоизточни ензими могат да бъдат възстановени и да гарантират здраве и дълголетие. Колкото по-свежи са зеленчуците, плодовете, месата и рибите, толкова повече ензими има в тях. Тъй като ензимите са чувствителни към топлината, колкото повече храната е готвена, печена, пържена, толкова повече ценни ензими са загубени.

Балансираната диета според д-р Шиния се базира на следните принципи:
  • Поддържайте съотношение от 85-90% растителни храни и 10-15% храни на животинска основа.
  • Зърната трябва да съставляват 50%, зеленчуците и плодовете 35-40% и животинските храни 10-15% от общото количество.
  • Яжте необработени зърна, които да съставляват 50% от храната ви.
  • Животинските храни би трябвало да са от животни с по-ниска от човешката телесна температура като рибата.
  • Яжте пресни и нерафинирани храни, ако е възможно в естествения им вид. 
  • Избягвайте млякото и млечните продукти колкото може повече.
  • Избягвайте маргарина и пържените храни.
  • Дъвчете добре (по 40-70 пъти всяка хапка) и се опитвайте да ядете малки количества.
Д-р Шиния обобщава, че стремежът към богати на ензими храни обединява всички животински видове на земята, независимо от хранителните им навици.“Забравили ли сме ние, хората, това основно природно правило? Хората са изградили съвременни теории за хранене, като са изследвали хранителните съставки в отделните продукти, класифицирали са ги и са броили калории. Но най-основният фактор - ензимният - е напълно пропуснат от сметката.“ Преобладаващите количества мъртва храна, несъдържаща ензими, които повечето от нас консумират ежедневно, са в основата не само на стомашни проблеми и неразположения, но и на болестите, включително и рак. Все повече лекари като д-р Шиния осъзнават, че медицината трябва да се съсредоточи върху законите на природата, върху вродената способност за самоизцеление и придържане към здравословен начин на живот, вместо към силовото и в повечето случаи безрезултатно потискане на болестите. Именно следването на природните закони е разковничето за постигането на баланса и оттук на оптималното здраве за всеки един от нас.

You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!