Favorites/ Paris FW Spring 2014 - Celine, Dries van Noten, Kenzo, Saint Laurant, Anthony Vaccarello, Balmain

October 01, 2013

Седмицата на модата в Париж за пореден път оправда славата си с най-добрите колекции за пролетта на 2014 г. Освен забележителния пърформанс на степ танцьорки със специфичните grit faces при Rick Owens и противоречиво приетите маски при Givenchy, другата сензация дойде от максималистичната колекция на кралицата на минимализма Phoebe Philo за Celine. Колекцията, макар и поела друга посока от обичайната за една от марките, емблеми за стил и елегантност, е истински пир за сетивата и една от най-добрите колекции на Philo за последните сезони.
При другия ми фаворит - Dries van Noten, отношението към детайла бе повече от впечатляващо с безпогрешни и вълнуващи съчетания от принтове и материи. Характерните за дизайнера отпратки към мъжкия гардероб и източното влияние са отново налице, този път, за да постигнат формулата “Strong women. Some glamour is involved.”, която несъмнено ще донесе успех за колекцията.

При Kenzo морето нахлу на подиума с абстрактни графични принтове, наподобяващи вълни. Противно на очакванията за толкова морско вдъхновена колекция Лим и Леон не заложиха на неопрена, а на хай тек материи, създаващи впечатление, че са потопени под вода.
При Saint Laurant Hedi Slimane най-накрая отговори на очакванията на феновете си, завръщайки се към това, с което е най-силен, а именно - слим силуета. След не така успешната интерпретация по завета на Ив Сен Лоран в първата му колекция и сериозните критики, които отнесе за есенната колекция, Slimane започва да набира увереността, която всички очакваме от него. И това е разбираемо, имайки предвид че въпреки унижителните коментари на модните критици, есенната колекция е превзела списанията, а грънджът се превърна в най-силния тренд за есента.
Anthony Vaccarello  продължава да показва едни от най-сексапилните, но и уверени колекции. Не случайно неговите дрехи се превърнаха във фаворити за вечерни партита на повечето моделки. Нужно е тяло за неговите дрехи, но определено носят от магията на първите колекции на Декарнин за Balmain.

При Balmain пък 90-те са основно вдъхновение, потвържадавайки един от най-силните трендове за следващия сезон. Пепит, деним, масивни златни копчета и колиета ни връщат в епохата на топмоделите. Блясъкът за пролетта на 2014 г. е отново на почит, но не приветствам  връщането на металическите и бляскави материи при Givenchy, Lanvin, Ackermann, колкото и да харесвам творчеството на дизайнерите им.
*Списъкът не е изчерпателен, но съм отразила само личните ми фаворити и сетовете, които с удоволствие бих носила. 
Images: style.com

You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!