What lies beneath...Супер храните

May 09, 2013

Глобализацията, навлизането на fast food индустрията, унифицирането на производството на хранителните стоки с употреба на подсладители, консерванти, подобрители, оцветители, стабилизатори, и т.н. доведе до стремглаво разрушаване на много от местните хранителни навици, установени в продължение на десетки, дори стотици години. В страни като Япония и Китай промяната в храненето последните десетилетия оказва своите последствия както върху затлъстяването, така и върху общия фон на заболеваемост. Все пак е установено че народи, които се придържат към своя тип диета като средиземноморската примерно, успяват да минимизират вредните последствия от нарушения хранителен баланс. От съществено значение за доброто здраве е да се консумират локални, традиционни, сезонни плодове, зеленчуци, ядки и семена. 

Достъпът до разнообразни храни обаче позволява да включим в менюто и т.нар. „супер храни“, които за мнозина звучат прекалено екзотично, непознато и екстравагантно дори. Голяма част от тях са отдавна познати в различни краища на света и широко използвани като естествени природни стимуланти с възстановяващо и укрепващо действие. Определяни от част от експертите в храненето като храни на бъдещето, заклеймявани от други като поредната мания, супер храните се отличават най-общо със следните характеристики: 
  • Значителна концентрация на полезни вещества, микроелементи, витамини, незаменими аминокиселини, антиоксиданти, ензими и фитонутриенти  в сравнение с останалите храни;
  • Бързо усвояване от организма и зареждане с чиста енергия; 
  • Поради специфичните им местообитания, отглеждането на  супер храните не позволява използване методите на интензивното земеделие, употребата на торове, пестициди и други химически замърсители. За това се и препоръчва и консумация в суров вид с оглед още по-пълно запазване на ензимите и витамините.
Арън Мос за първи път използва термина „суперхрани” в специализираното списание „Природно хранене” от 1998 г., където заявява: „Хората разполагат с много варианти за избор, когато става дума за зареждане на тялото с енергия, но ползите от някои са толкова големи, че те с право могат да се нарекат „суперхрани.” В Oxford English Dictionary супер храните се разглеждат като „храни с особено висока хранителна стойност или с други ползи за здравето.“ Специфичното за супер храните е, че малки дози от тях способстват за балансиране средата в организма ни, прочистване от токсини и шлаки и подпомагане постигането на добро здравословно състояние. С други думи - супер храните са естествени концентрирани природни лекарства. С тях можете да замените синтетичните витамини, минерали и други широко препоръчвани хранителни добавки от аптеката със съмнителни качества и химичен състав и да заложите на силата на природата.

Най-общо супер храните могат да се групират на:

ЗЕЛЕНИ СУПЕРХРАНИ - най-висока концентрация на лесно усвоими хранителни вещества, протеини, съединения, подпомагащи изгарянето на мазнини, витамини и минерали с оздравително действие. Основното им преимущество е изобилието на хлорофил (пигментът който придава зеления им цвят), чиято структура е сходна с тази на човешката кръв и води до покачване нивата на хемоглобин в кръвта. Хемоглобинът отговаря за клетъчното насищане с кислород, а оттук за прочистване от токсините. Може би най-екзотичната супер храна, наричана и „царицата на супер храните“ е спирулината, която представлява култивирано микроводорасло от местните племена в Мексико и Африка. Спирулината е най-богатият източник на протеини на земята със съдържание от близо 70% протеин (за сравнение печената пържола съдържа 25% протеин), съдържа повече желязо от спанака, повече бета-каротен от моркова, както и есенциални мастни киселини (вкл. DHA, която е много ценна за вегани, тъй като почти не се съдържа в други растителни продукти). Като хранителна добавка, тя е незаменим помощник на хората, които се борят с излишните килограми и на диабетиците, защото стабилизира нивото на кръвната захар и подтиска глада. Хлорелата е друго популярно сладководно водорасло, също богато на протеини, витамини от група В, витамин С и Е и много минерали.

Типичните за България зелени листни зеленчуци като спанак, лапад, магданоз, маруля, а и достъпните броколи и брюкселско зеле също съдържат високи дози хлорофил, лесно усвояеми протеини, ензими, множество витамини и минерали, както и фибри. При тях концентрацията на полезни съставки не е така висока като при спирулината и хлорелата, но пък ежедневният им прием осигурява набавянето на някои от най-важните хранителни вещества.

ПЛОДОВЕ, СЕМЕНА И ЯДКИ - богати на антиоксиданти, които помагат на тялото да се освободи от свободните радикали, забавят стареенето и ни пазят от болести. Годжи берито е определяно като „най-мощното оръжие в борбата със стареенето” със съдържание на витамин С 500 пъти по-високо отколкото портокалите. Освен това е превъзходен източник на витамини A, B1, B2, B6 и E и съдържа пълната гама протеини, 18 аминокиселини и 21 редки минерала. Чия е известна като„храната за бягане”, даваща издръжливост още от времето на древните ацтеки. Семената от чия са отличен източник на фибри, антиоксиданти, протеин витамини и минерали и най-богатата на Омега-3 храна. Достатъчно е да включите в храненето си две супени лъжици чия на ден, за да доставите на организма си повече омега-3 мастна киселина отколкото с порция сьомга, повече антиоксиданти отколкото има в сините боровинки, повече фибри отколкото съдържат овесените ядки, повече калций от прясното мляко и повече протеини и калций отколкото има в две супени лъжици ленено семе. Мака коренът е друга супер храна, известна като "билковата виагра", защото увеличава плодовитостта и либидото, регулира и хормоналните нарушения при жените, нормализира менструацията, облекчава болките преди цикъл, както и симптомите на менопаузата. Изсушеният мака корен е богат на алкалоиди и есенциални минерали (селен, калций, магнезий, желязо), мастни киселини, включително линолеинови, палмитинови, олеинови киселини и 19 аминокиселини, полизахариди и др. Суровите какаови зърна са един от най-концентрираните източници на антиоксиданти сред храните - 14 пъти повече отколкото съдържа червеното вино, 21 пъти повече отколкото в зеления чай и два пъти повече отколкото в сините боровинки. Всички страдащи от желязо дефицитна анемия трябва да знаят, че 28 грама сурови какаови зърна доставят три пъти повече желязо от препоръчителната дневна доза. Конопените семена са друг източник на протеин (около 48.5%), на витамин Е и предлагат идеалния баланс между Омега 3 и 6 мастните киселини, което въздейства добре на менструацията и менопаузата, както и на сухата коса и кожа. Киноата - царицата на зърнените култури, както споменах в предходен пост, съдържа всичките незаменими аминокиселини и е пълноценен източник на качествени протеини. Освен това има високо съдържание на фибри, фосфор, желязо, магнезий и не съдържа глутен.

В нашия регион се срещат също няколко култури със забележителни хранителни качества, които сякаш са позабравени и рядко се включват в менюто. Елдата (известна и като гречка) е зърнена храна, богата на протеини (14%), витамини А, В, Е и РР, желязо, калций, йод, фосфор, бор, цинк, магнезий, органични и аминокиселини, а липсата на глутен я превръща в подходяща храна за диетичен режим. Консумирането на елда подхранва кожата, косата и ноктите заради комплекса от витамини и минерални вещества в нея, а богатото количество желязо и лецитин подобрява функционалното състояние на черния дроб и панкреаса. Лимецът, една от най-рано култивираните форми пшеница, се отличава с хранителните качества непроменени от векове и изобилие на витамините А, В и Е, белтъчини и минерали (цинк, магнезий, манган, фосфор). Таханът, получен чрез смилане на сусамови семена, е изключително богат на витамини от групата В (В1, В2 и В6), Е и калций - в количество, пет пъти по-високо от това в млякото. Количеството белтъчини е по-голямо от това в сиренето, соята и някои видове меса, а в комбинация с мед е истински балсам за стомашно-чревния тракт.

ПЧЕЛНИ СУПЕРХРАНИ – за разлика от предходните две групи, пчелните супер храни са от животински произход и са разпространени и сравнително познати в България. Докато медът е сред въглехидратите с висок гликемичен индекс и трябва да бъде избягван от хора с висок холестерол, то пчелните продукти като пчелно млечице, пчелен прашец и прополис са истински резервоар за ценни хранителни вещества. Пчелното млечице е най-богатата на витамин В5 (пантотенова киселина) храна. В5 е необходим на организма за преодоляване на стреса, умората, безсънието и е жизнено необходима хранителна съставка за здрава кожа и коса. Прополис – веществото, с което пчелите покриват стените на кошерите, притежава силните антибиотични свойства, които предпазват организма от бактерии и подсилват имунната система. 

Независимо към коя група спадат, супер храните са концентрирана храна и към нея трябва да се подхожда с умереност! Не оставяйте с погрешното впечатление, че ако изядете 100 грама годжи бери или пък спирулина наведнъж ще се радвате на невиждана сила. Препоръчителните дози от супер храните обикновено достигат до 20-30 грама на ден. Преди да ги консумирате се запознайте в каква доза, кога и как да ги приготвяте – подробности за това може да откриете тук. 

Повечето хора изхождат от погрешната представа, че здравословното хранене се опира единствено на ограничения и въздържание на определени храни и едва ли не създава невъзможност за разнообразно и вкусно хранене. Истински пълноценното хранителен режим изключва единствено храните и продуктите, които са вредни, нямат висока хранителна стойност и при които негативите превишават значително ползите от употребата им. Но пък отваря цяла една вселена от нови вкусове, припомня позабравени храни, въвежда цял един спектър от непознати култури с ненадминати хранителни и лековити качества. Колкото и полезни съставки и свойства да имат, единствено употребата на супер храни не може да компенсира негативите на един нездравословен хранителен режим. Съчетани с преобладаващо плодово-зеленчуков прием, без вредни, неестествени, химически замърсени продукти, супер храните достигат с всичките си полезни качества до тяхната крайна цел – клетката. За тези от вас, които се интересуват в по-голяма дълбочина от темата, препоръчвам книгата на David Wolfe - Superfoods (онлайн версия тук).

You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!