What lies beneath...Движението (1) – Универсалното хапче за здраве и добра форма

May 17, 2013

Освен подмяната в хранителните навици и всекидневното консумиране на псевдо храни с нищожна хранителна стойност и доказани вреди върху здравето, друг значим фактор за затлъстяването и болестите е обездвижването. Докато храненето е горивото, то движението е моторът. Точно както трябва да подхождаме с внимание към това, с което се храним, така и трябва да поддържаме редовна двигателна активност, за да може нашето тяло да функционира като перфектна, съвършена система, каквато е създадена да бъде. В забързаното ежедневие, затрупани от работа, напрежение, стрес, интриги, отделяме все по-малко внимание както на горивото, така и на мотора. Очакваме някой ДРУГ да се погрижи за нас. Очакваме хранителните компании да се погрижат за нашата храна и все по-рядко се замисляме това, което слагаме в устата си как е произведено. Не осъзнаваме, че техният интерес е единствено печалбата, не нашето здраве. Намираме стотици извинения да пропуснем (за пореден път) фитнеса, пилатеса, класа по йога, нямаме време да ходим пеша, уморени сме да качваме стълби дори. Очакваме някой ДРУГ да ни вдъхнови да спортуваме, да се движим, обещаваме си да започнем от утре, от другата седмица, но обикновено никога не се получава. 

Дори и да се постигне оптимален хранителен режим, с намаляване на калориите и категоричен видим ефект, без движение и спорт този ефект е обречен да бъде краткосрочен. Не може да поддържате тялото си във форма без редовна, систематична, ежедневна физическа активност. Това е естествен природен закон и ако не го осъзнаете сега, ще го разберете след няколко години. Единствено ограничения в храненето, без движение, водят до забавяне на обмяната на веществата, приспособяване към по-ниския калориен прием и в крайна сметка правят тялото резистентно към отслабване. Обратното също не дава желаните резултати. Спортуване без подходящ хранителен режим може да доведе до подобряване на общия тонус, стягане на мускулите, но не и до постигане на оптимална форма и здраве. С идеята за бързи краткосрочни ефекти мнозина се хвърлят устремно във физическата дейност, без подходяща подготовка, и впоследствие се сблъскват пред обезкуражаващи резултати. В резултат се връщат към старите си навици с успокоения от рода на „Спортът не е за мен“. Решението на проблема не е в тежките физически упражнения или в непрекъснатото прекарване на времето във фитнеса, а в ежедневното движение. Физическата активност не трябва да бъде натоварваща, а постоянна част от ежедневието ви, за да поддържа метаболизма ви ефективен, да не позволява натрупването на токсини и да улеснява освобождаването от шлаки и ненужни килограми.

Знаете ли, че преди Първата световна война хората са изминавали всекидневно средно по 12 километра. А замисляли ли сте се колко време отделяте за движение на ден? От вкъщи до колата, от колата до работата, от работата до най-близкия ресторант/пицария/баничарница в обедната и обратно – 400, 500 метра, 1 километър? Междувременно някъде към 8 часа пред компютъра. Според Световната здравна организация (СЗО) липсата на физическа активност е четвъртият водещ рисков фактор за всички глобални смъртни случаи, като 31% от населението в света не е физически активно. Според оценките на Съюза за международен контрол върху рака и на експерти на СЗО около 25 % от случаите на рак на гърдата и на дебелото черво мога да бъдат предотвратени чрез физическа активност. Препоръчителната „доза“ движение е 150 минути седмично или по половин час пет дни в седмицата. 

Движението е универсалното хапче за здраве и добра форма, но то изисква решимост и полагане на усилия. Днес всеки се стреми сякаш да се плъзне по плоскостта на лесното, защото „животът е много труден“, и едва ли не безобразното хранене и липсата на физическа активност компенсират стреса в работата и напрежението в семейството. Всъщност това е един омагьосан кръг на болести, депресии, неудовлетвореност. Редовното извинение с недостиг на време е извинение единствено пред вас самите. Извинение за липса на воля, за липса на грижа, за липса на отношение към тялото, а оттам и към духа. Движението не се свежда само и единствено до тренировки в зала, до уреди и тежести, а може да бъде пълноценно и напълно съобразено с вашия режим. Сутрешни упражнения, тичане, ходене пеша, качване на стълби, онлайн фитнес програми – всяка форма на ежедневна тренировка ви прави по-здрави, по-стегнати, по-уверени и дори по-щастливи, защото двигателната активност стимулира отделянето на ендорфин и повдига настроението. Следващият пост от What lies beneath... ще бъде посветен на два прости комплекса с упражнения, взаимствани от йогата, които ще ви отнемат около 15 минути на ден практика вкъщи, без да са необходими каквито и да е уреди, тежести или специална екипировка, но пък постоянството при практикуването им ще ви зареди с енергия, ще ви направи по-гъвкави, стегнати, слаби, а защо не и по-млади :)

You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!