What lies beneath...Детоксикация и диети

April 26, 2013

Ето че неусетно градусите скочиха до летни стойности и дойде време да извадим разголените дрешки. Мнозина обаче се сблъскват с неудобството от няколкото килограма повече, качени през зимата, и се впускат в хаотични и драстични диети само и само да ги свалят. В огромното мнозинство от случаи още с първите дни ограничения, мотивацията спада и се възвръщат към старите навици с лозунга „Е какво толкова, и така се харесвам”. По-упоритите удържат до постигане на целта, след което с облекчение въздъхват и започват да се „награждават” с любимите си изкушения. Резултатът – според изследване на University of California, LA 2/3 от хората тежат повече след диета. Проблемът е, че основните източници на информация за диети са  списания, телевизионни предавания, фейсбук и споделен опит от приятели, но без представа за индивидуалните нужди и за това по какъв начин една наглед успешна за някой диета може да им навреди. Преди месец-два попаднах на препоръчвана диета на "видна" плеймейтка, която предвиждаше прием на 25 яйца на ден! Вдъхновени от нейната трансформация и вталяване след усилени тренировки в зала, не една и две „последователки” са я приложили… 25 яйца на ден е безумен прием за 100 килограмов мъж, който блъска всеки ден в зала, какво остава за жена около 60 кила.

В България т. нар. GP (общо практикуващи лекари) не разполагат нито с познания, нито с опит в сферата на храненето, така че не очаквайте компетентни съвети от тях, въпреки че повечето статии с диети препоръчват преди започването им консултиране с лекар. Нашето тяло много добре знае от какво има нужда и кое му е в излишък, но с ежедневното поемане на всякакви химии като консерванти, подсладители, трансмазнини, пестициди, хормони, ГМО и т.н. и натоварващи храни от животински произход, нашата връзка и комуникация с него е прекъсната.

Ето защо първата и основна крачка е да възвърнем тази връзка с ясни и конкретни стъпки:

1) премахване на „вредните” храни - включва отърваване от всички рафинирани, обработени, консервирани продукти, всичко, което е във фабрични пакетчета, бурканчета, консерви, всичко, което съдържа Е-та. Въздържайте се и от продукти, които съдържат соя и царевица, защото е голяма вероятността да бъдат произведени от ГМО сортове (соята въздейства върху нивата на хормоните при жените и е виновник за твърде напомпаните бедра, коремче и ханш).

2) ограничаване и дори временно спиране на „спорните” храни – починете си малко от тези тъй есенциални, „незаменими” протеино съдържащи храни като месо, мляко, яйца. Тялото може без тях, ще оцелеете – дори ще се почувствате пъти по-свежи, млади и енергични. Установено е, че при временно спиране на консумацията им, организмът стартира самовъзстановителните си процеси и не само сваляте килограми и паласки, но и чистите отлагания в артерии, бъбреци, черва, черен дроб.

3) детоксикация – Човешкото тяло е една перфектна, съвършена саморегулираща се система, когато към нея се отнасяме със съответната грижа и вкарваме нужното „гориво”. За съжаление сякаш неусетно това гориво е подменено и днес вместо да дава енергия и сили, то ги отнема. На мястото на псевдо-храни с минимално хранително съдържание, но много калории, въведете зеленчуци, плодове, ядки. Консумирайте ги основно в сурово състояние под формата на салати, прясно-изцедени сокове, сурови сосове, приготвени в блендер като хумус, тапенада, гуакамоле и т.н. Нека съставляват поне около 70% от дневния ви прием.
За още по-голям ефект направете по-интензивно прочистване за ден, три, седмица, две или месец в зависимост от нагласата и волята да спазвате нов хранителен режим. Независимо дали ще е лунна диета, житния режим на Петър Дънов, плодово-чайното прочистване на Лидия Ковачева, режим само на плодово-зеленчукови фрешове, диета на кленов сироп, няколко дни или седмици на веганство или суровоядство или просто пости и т.н., всяка една промяна с въвеждане на преобладаващо количество натурална храна е с безспорен положителен ефект върху килограмите и най-вече върху здравето ви.

Първоначално може да чувствате лек дискомфорт, умора или силно желание да си похапнете нещо хрупкаво, мазничко, шоколадово, тестено. Ако успеете обаче да удържите тези първоначални пориви, базирани на обърканата ви химия от толкова много овкусители, оцветители, подобрители и т.н., ще започнете да усещате прилив на нова енергия и жизненост. И най-вече ще поработите върху едно от най-ценните предимства на човека, което сякаш е позабравено напоследък – Волята! За тези от вас, които все още изпитват съмнения, колебания и неувереност силно препоръчвам уикенда да намерят час-два за филма Hungry for change, след който единственият глад ще бъде за промяна :)

You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!