What lies beneath...Храните, които ни вредят (2) - Транс мазнините

April 09, 2013

Ако все пак ви е останало време да изгледате филма, който препоръчах в предния пост “Sugar The Bitter Truth”, сигурно сте обърнали внимание на констатацията „Fats went down, sugars went up, we’re getting sick” ("Мазнините бяха намалени, захарите се увеличиха, а ние станахме все по-болни”) Учените днес са категорични, че демонизирането на мазнините и намаляването на тяхното съдържание за сметка на увеличаването на добавената захар е в основата на затлъстяването и редица болести. Важно е не колко, а какви мазнини се поемат. Моносатурираните и полинесатурираните (основно растителни) мазнини са известни като „добрите мазнини”, тъй като са полезни за сърцето, холестерола и цялостното здравословно състояние. „Лошите мазнини” са сатурираните/наситените животински мазнини, които увеличават риска от множество, особено сърдечно-съдови, болести. Истинският проблем обаче са транс-мазнините, които се явяват своеобразен мутант на полезните растителните мазнини, точно както подсладителите са почти навсякъде, и систематично и трайно увреждат нормалното функциониране на тялото.

Транс мазнините се получават при нагряване до висока температура на течни растителни масла в присъствието на катализатори и водород – процес, известен в химията като хидрогениране. Чрез този процес се увеличава срока на годност, намаляват се изискванията за съхранението и се придава аромат и вкус на продуктите. При приемане на хидрогенирани растителни мазнини, лошият LDL-холестерол се повишава, добрият HDL-холестерол спада като при животинските мазнини, но за разлика от кратковременния ефект при тях, тук той се задържа доста дълго време и затормозява есетествените функции на организма. Изследване на Харвардския университет от 1994 г. доказва, че хора, които консумират големи количества транс-мазнини, са изложени на риск от сърдечен удар 2 пъти повече, отколкото останалите (повече за ефектите от транс мазнините в интересна статия тук) .

В България транс мазнините присъстват в банички, понички, мъфини, донъти, снаксове, чипсове, почти всички пакетирани продукти, млечни изделия с етикет „съдържащи растителни мазнини”, във всички вериги за бързо хранене, широко се използват за пържене в ресторантите. За разлика от САЩ, където вредата от транс-мазнините е доказана и все по-осъзната със задължително изписване на етикетите, то тук няма такава законова регулация. Производителите не са задължени да изписват на етикетите колко грама транс мазнини има в продукта, ограничения няма, така че не е ясно къде и колко се съдържат. Завоалирани под понятия като хидрогенирани мазнини, втвърдени масла, растителна мазнина, растителни масла, транс-мазнините са умело прикрити, за да увеличават печалбата на хранителните компании, без никаква грижа за здравето на консумиращите ги.

Преди седмица попаднах на статия, в която се даваха „полезни съвети” за храненето по време на пости и в която се препоръчваше замяната на маслото с маргарин. Не само маргаринът, но и всички продукти, на които пише "хидрогенизирано" или "частично-хидрогенизирано", е препоръчително да се избягват. Трансмастните киселини (маргаринът) са по-опасни от наситените мастни киселини в маслото и сланината по отношение на атеросклероза и други заболявания. Максимално безвредно количество на транс-мазнини е 1.5 г/ден. За сравнение един донът съдържа около 5 грама транс мазнини! В САЩ приемат около 6-8 г/ден при положение, че още от 90-те години е ясно, че транс-мазнините са в основата на множество заболявания и са предприети мерки за ограничаването им (в Ню Йорк и Калифорния има пълна забрана хидрогенирани мазнини да се използват в ресторантите и заведенията за бързо хранене). Съдържанието на трансмастни киселини в мембраната на клетките би трябвало да е 0 , а днес при някои хора то е 20%, като по този начин се нарушават защитните функции на клетъчната мембрана, клетъчното хранене и междуклетъчния транспорт.
По улиците всяка сутрин срещам хора наръфали я баничка, я поничка, я кроасанче. За съжаление ние все по-често не се замисляме с какво се храним и забравяме максимата, че „ние сме преди всичко това, което ядем”. В интересно изследване от 1939 г., което Иво от One2Ten, ми препоръча попаднах на факта, че "примитивните" хора естествено са се насочвали към полезната храна, осигурявайки средно над 4 пъти минимума от жизненоважните елементи, а „цивилизованите”, с цялото „разнообразие” от храни, не могат да покрият този минимум. Здравословното хранене е въпрос на баланс и на правилен подбор на продуктите, не на тотална забрана или лишения. Както има полезни захари, така има полезни мазнини, които са есенциални за правилното функциониране на организма. Нашите сетива, вкусове, възприятия обаче са изкривени под влиянието на химични субстанции, консерванти, изкуствени подсладители, хидрогенизирани мазнини, псевдо-храни без хранителна стойност, които нарушават и преобръщат систематично най-простата връзка – между нас и нашето тяло. В What lies beneath…обаче искам да ви покажа, че тази връзка не е безвъзвратно изгубена, всичко е въпрос на избор - информиран и осъзнат.

You Might Also Like

1 коментара

  1. Приятно изненадана съм от това нововъведение в блога.

    ReplyDelete

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!