What lies beneath...Храните, които ни вредят (1) - Рафинираната захар и подсладителите

April 05, 2013

Идеята на What lies beneath… не е само да ви показвам кое е вредно и кое полезно за тялото ви, а преди всичко искам да се замислите върху връзката си с него. В забързаното ежедневие хората сякаш забравят да общуват със себе си, със собственото си тяло. Емоционално неразбрани, празни, самотни ние търсим смисъла навън, в одобрението на другите, в угаждане, в моментни удоволствия, вместо да намерим пътя към себе си. Всеки организъм е съвършена система, която е създадена да се регулира сама в едни нормални условия, с естествени храни и природна обстановка. Проблемът е там, че днес условията не са нормални, нито храните са естествени, нито това, което ни обгражда е природно.
Ако преровите гардероба на майка ви или на баба ви, когато са били на вашите години, със сигурност ще намерите някоя „находка” – я рокля на точки, я камея брошка или пък риза с жабо, която ще е супер актуална днес, защото модата е циклична и сравнително постоянна. Ако имате възможност да надникнете в хладилника по това време, или в пазарските им кошници, нещата стоят по коренно различен начин. Последните 30 години т. нар. „цивилизован свят” напълно е преобърнал хранителните си навици, увеличил е неколкократно калорийния прием и се е превърнал в затлъстял и болен. „Стресът” ще кажете е причината - без да го отричам като фактор, нима не е било по-малко стресиращо да преживееш бомбандировките над София и да бъдеш изселен от собствената си къща. Стресът е фактор, но не е причина. Причината са храните, които ядем всеки ден.

Днес имаме достъп до всякаква информация, но приемаме за даденост наслагвани с годините и напълно погрешни схващания за храненето, „за това, че захарта храни мозъка”, „за незаменимите аминокиселини в месото”, „за задължителната закуска”, „за това, че ако постиш, нямаш сила да работиш”, „за това, че трябва да пиеш мляко, за да са ти здрави зъбите”, „за това, че когато си болен, трябва да се храниш богато”. Някой има интерес да поддържа тази неосведоменост, но това не сте вие – това не е вашия интерес.
Както вчера анонсирах започвам с храните, които ни вредят. Като за начало е доказано, че рафинираните храни като бяло брашно, бяла захар, рафиниран ориз и др. нямат реални хранителни свойства – с други думи с тях вкарвате калории, но не и вещества, които да хранят клетките. Но не си ги представяйте само под формата на бял пухкав хляб или бучки захар - факт е, че са във всевъзможни форми и почти всеки ги консумира всекидневно в пъти над необходимото. Robert Lustig професор по Клинична педиатрия в University of California, San Francisco (UCSF) прави забележително научно-обосновано изследване Sugar The Bitter Truth (филм, който горещо препоръчвам, ако се интересувате по задълбочено), с което доказва, че не мазнините, а захарта е причината за рязкото затлъстяване на американците и за разцвета на множество заболявания. Още по-голям проблем са изкуствените подсладители, евтиния заместител на захарта, към който прибягват компаниите в хранителната индустрия, за да максимизират печалбите си. Подсладители като захарин, аспартам, ацесулфам К, цикламат и др. реално нямат енергийна стойност, за това и са във всякакви псевдо-диетични продукти (рекламирани, че са без захар). Обратният ефект идва от факта, че сладкото предизвиква апетит – изкуствените подсладители не активират хормона лептин, който отговаря за чувството на ситост, но вдигат нивата на инсулина и съответно желанието за още сладко.

Захарите не само увеличават апетита и тресират пътя на затлъстяването, те хранят болестите, включително и развитието на раковите клетки. Именно инсулинът действа като фактор, който стимулира и „захранва“ туморните клетки и развитието на рак. Ежедневно консумираме доказано поне двойно повече от препоръчителната дневна доза захар, защото подсладителите са в почти всички храни – от кетчуп до наденици, защото са евтини и правят продуктите вкусни, без реално те да са такива. Близо 500 калории на ден само от т.нар. "добавена захар" в различни продукти! Над 30% от тази добавена захар се дължи на  подсладени газирани напитки, които съдържат пъти повече захар или подсладители от необходимото, за да притъпят киселинността (а  комбинация с кофеин,  като при енергийните напитки, е меко казано отровна). Други 30% са от всевъзможни пакетирани вафлички, кексчета, понички, мъфини, пастички, бонбони, шоколадчета (реално без шоколад в тях) и др.Останалите проценти се поделят между плодовите "натурални" сокове, млечните десерти и подсладените млека, всякакви зърнени псевдо-здравословни закуски и солените продукти, в които подсладителите се слагат, за да подобрят вкусовите качества.

Чувам част от вас, които изтръпват от мисълта за толкова много „лишения” – единственото от което ще се лишите е зависимостта от храни без съдържание, които ви вредят. Все пак целта на храната не е да доставя химично-манипулирано удоволствие (не случайно захарта предизвиква същите мозъчни симптоми на пристрастяване като кокаина), а да засища, да дава чиста енергия на клетките. Започвам със захарта не случайно – тя е най-страшния, най-разпространения, най-големия проблем.  Решението за справяне с него, освен спиране на подсладените газирани напитки, е намаляване (поне двойно) на консумацията на готови захарни, сладкарски, пакетирани и консервирани изделия и преоткриване на плодовете и естествените захари като мед, кленов сироп и др. В друг пост ще ви покажа, че това не е толкова трудно, колкото изглежда.

You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!