Jun 6, 2017

My Sofia - За прайда, кърменето и още предразсъдъци

Предразсъдъците са запазената марка за нашето общество, те са пропити дълбоко в психиката ни и подсъзнателно маркират с етикет другия и различния не като равни, а като чудаци, странници, дори извратеняци. Мисленето с предразсъдъци е мислене с готови стереотипи, налагане на шаблонни представи за това какво е семейството, двойката, жената, мъжа и т.н., които рядко имат нещо общо с реалността. Това е едно опростено мислене, без капка индивидуалност, но с убеденост в правотата, защото мислиш като другите. „Бонус” от времената на социализма, когато удобно всички са вкарани в кутийките си, когато еднаквото е желано, а различното – анатемосвано. 

Тази събота в София ще има Прайд под лозунга „Да прогоним предразсъдъците”. Десета поредна година събитието се стреми към повече дебат за толерантността и пропукване на съществуващите убеждения, че те, „обратните” – гейове, лесбийки, транссексуални , не са хора като всички нас. За десет години прайд и десет години членство в ЕС ситуацията в България все още е далеч от европейската. Всеки път прайдът попада под ударите я на църквата, я на агитките или на прочутата българска мачовщина. Всеки ден „различните” се опитват волно или неволно да влезат в рамките на стереотипа, за да бъдат приети от едно ретроградно общество с привидна ценностна система или просто избират своят път навън. Навън където можеш открито да заявиш, че си гей и да станеш премиер, или партньорът ти да се снима наравно с другите първи дами.
Преди дни попаднах и на друга кампания в борба с предразсъдъците – „На светло“, в подкрепа на кърменето на обществени места. Да, кърменето, единственият начин за естествено хранене на бебето, също попада под ударите на предразсъдъците. Кърмещата жена е също толкова притеснена и унизена, колкото и тази, която ръга бутилката с АМ под укоряващи погледи и въпроси „Ама ти не кърмиш ли?”. Кърмещата жена трябва да изпитва неудобство да храни детето си навън, защото гърдите можело да се видят (о, ужас!) и кърменето било интимен акт между майката и детето, което трябва да остане далеч от хорски очи. Най-странното е, че дори други майки (но некърмещи) споделят, че такива снимки им идват „туу мъч” с голотата си, сякаш не сме ежедневно бомбандирани от всякакво разголване.

Гоненето на предразсъдъците няма да стане с един прайд или една фотосесия, нито с един пост, а с повече критично мислене у всеки най-вече към себе си. Защото често това, което най-много мразим и не харесваме у другите подсъзнателно е това, което ние притежаваме, прикриваме, отглеждаме в дълбините си.  Толерантността означава да приемаш другия какъвто е, да не съдиш изборите му, доколкото това не ти пречи.  Чрез приемането на другите, ние приемаме себе си.

No comments:

Post a Comment

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!