Jun 11, 2017

БалКоН 2017

Тези от вас, които следят блога, знаят колко специално пространство за мен е балкона. Но тази година дълго време ми липсваше ентусиазма от предходни години да отглеждам, садя, аранжирам. Покрай порастващото ми момче, което от няколко месеца ходи и прелива от любопитство към всичко, натрупах доста умора, а и скептицизъм доколко една градина на балкона би оцеляла. Отделно почти всички цветя от миналата година, въпреки грижите ми, не успяха да преживеят зимата, поради вредители. Но пустеещите саксии не бяха най-приятната гледка, а и реших че именно така ще започна да възпитавам Калоян с любов към природата, търпимост към цветята и растенията, уважение към труда и грижата, която показвам. 

Заложих основно на цветята, които бяха най-издържливи и преливащо цъфтящи предходни години на това изложение - петуниите, в най-разнообразни разцветки и разновидности. Добавих няколко пълзящи, висящи, вечнозелени, плюс две-три билки за аромат. Висящата люлка запази централното си място, защото създава онова усещане сякаш си наблизо до палатката и морския бряг. Към нея добавих пуф с тропически мотиви, мега удобен за седене, а и любим за търкаляне на Калоян. От стари сламени чанти се получиха чудни кашпи. А за изразходване на енергията на малчугана оставих две саксии с пръст, върху които да се упражнява с лопатката.


В края на идващата седмица приключва конкурса Homemade Green Sofia, в който взех участие със снимки от балкона от предходни години. Конкурсът има за цел да стимулира повече софиянци да подхождат с грижа и внимание към заобикалящата ги среда, да създават красиви зелени кътчета независимо дали на собствения си балкон, в междублоковото пространство, на детската площадка или в офиса. Силно приветствам идеята, за това и взех участие - само с усилията на всеки един от нас може да имаме един по-красив, зелен и чист град. Благодаря сърдечно на всички, които ме подкрепиха досега и ще се радвам ако дадете по един палец и вие тук, тук и тук!

No comments:

Post a Comment

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!