What lies beneath... - Лимецът – зърно живот

August 03, 2015

Лимецът е считан за една от най-древните сортове пшеница, срещана по нашите ширини, отличава се с високо съдържание на биологично активни вещества и с ниска концентрация на глутен. Основното му преимущество е, че е от рода на прокритосеменните пшеници с цели четири слоя, което позволява отглеждането му без използване на пестициди и торове. Освен че е запазил полезните си качества за разлика от другите пшеници, при които има човешка намеса, лимецът е и много вкусен, приготвен както в солени, така и в сладки изделия.

Лимецът съдържа глутен, но само с 14 хромозоми, за разлика от 42 в другите съвременните видове пшеница. Изследвания показват, че глиадиновия протеин на лимеца не предизвиква алергични реакции у хора, страдащи от цьолиакия. Цялата мания по безглутенови продукти и замяната им с не дотам вкусни и без реални хранителни качества алтернативи на пшениченото брашно като оризово или царевично, реално могат да бъдат решени с въвеждането на по-широка употреба на лимец. Ако се питате защо досега това не се е случило  - отговорът е отново в специалните му качества. Лимецът не позволява отглеждане чрез съвременното интензивно земеделие, добивите са доста по-ограничени, премахването на обвивките е трудоемко за разлика от ГМО царевицата или белия ориз.

От към хранителни вещества лимецът е ненадминат сравнен с останалите пшеници  - изобилства от минерали: магнезий (повече в сравнение с кафявия ориз)цинк, калийкалцийжелязофосфор (повече отколкото соята), и селен; витамини: В1 и В3, А, Е; протеини: 100 гр. лимец осигуряват достатъчно протеини за един ден, съдържа всички 8 вида амино-киселини включително и лизин, което рядко се среща в зърнени култури. Едно от най-важните предимства на лимеца е, че не съдържа холестерол. В сравнение с другите пшеници, които са киселинни, лимецът е алкална храна. Ако не съм ви убедила колко полезен е „хлябът на траките“, ви предлагам две лесни рецепти с брашно от лимец, които да пробвате  вкъщи и които няма да ви оставят безразлични към неповторимия му вкус. Първата е публикувана в новата рубрика на Fashion inside за любимите рецепти за лятото и може да откриете тук. 
Мъфини с лимец, сушени домати и кимион -
За приготвяне на 12 броя мъфини са нужни: 250 гр. брашно от лимец; 2 яйца; половин кофичка кисело мляко; 5-6 сушени домата в зехтин; 2-3 супени лъжици зехтин; 1 чаена лъжица сода; щипка сол, две щипки кимион (на вкус); конопени семена за поръсване.
Време за приготвяне: 10 мин.+20 мин печене 
В киселото мляко се слага една лъжичка сода. Докато „шупне“, двете яйца се разбъркват с вилица и се добавя зехтина. Към тях се прибавя и киселото мляко, а след него брашното от лимец, нарязаните на ситно сушени домати и подправките. Кимионът е важна съставка, но зависи от вашите предпочитания колко да сложите (аз слагам повече, но лимецът добре го балансира и никога не съм имала оплаквания).  Всичко се разбърква с вилица до получаване на смес, която не трябва да бъде нито твърде рядка, нито твърде гъста. Пълните 2/3 от формичките за мъфини, посипвате с конопени семена за финал и печете около 20 -25 мин в предварително загрята фурна на 180 градуса
Хачапури ала Ива
Хачапури е грузински специалитет – по рецепта е с бяло брашно, кашкавал, сирене, масло, изобщо една вкусна калорична бомба. Има различни вариации за начина на приготвяне на тестото. Аз го правя в машина за хляб, режим тесто за пица (половината от стандартната доза в рецептата за тесто за пица към машината за хляб).
За приготвяне на 2 броя хачапури са нужни: 
За тестото: 200 мл. вода, 400 гр. брашно от лимец, мая, 2-3 щипки сол, 2 супени лъжици зехтин (време: 1ч. и 25 мин.) 
За плънката: 2-3 зелени чушки и една глава лук нарязани на ситно, 200 гр. твърдо сирене, 200 гр. пушен или друг кашкавал настъргани. 
Време за приготвяне: 20 мин.+20 мин печене 
От готовото тесто се оформят четири топки за два броя хачапури. Разточват се тънко като за италианска пица на добре набрашнен плот. След като е добре разточена, първата кора се поставя в леко намазнена тавичка, посипва се равномерно с плънката (която трябва да е с дебелина колкото и самата кора) и се покрива с второто разточено тесто. Равномерно се притиска, за да се отстрани въздуха, горната кора се намазва с малко зехтин и се пече 20 -25 мин в предварително загрята фурна на 180 градуса. За предпочитане се хапва топло.
И двете рецепти са тествани неколкократно, не само от моето небце, и събират само овации. Може да правите модификации на продуктите (да замените сушените домати при мъфините или пък чушките при хачапурито) в зависимост от вашите предпочитания, основното е да ползвате брашно от лимец. Bon appétit!
p.s. Всички снимки са правени с Olympus PEN Lite E-pl 7, повече за него тук.

You Might Also Like

0 коментара

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!