Fall 2012 - Summary

March 21, 2012

Преди да се гмурнем с пълна сила в пролетта, нека да обобщим колекциите, тенденциите и акцентите, които се откроиха през изминалите седмици на модата за есента на тази година. Ню Йорк като цяло беше скучен, Лондон пъстър, Милано не предложи нищо впечатляващо. Повечето добри колекции обичайно бяха представени в Париж, но обичайните ми фаворити не показаха особено запомнящи се и новаторски колекции. С малки изключения. Това е моя финален топ 10 за есента, без да претендира за изчерпателност. 
  1. Lanvin – десет години под ред Албер Елбаз няма грешна крачка и за това Lanvin е на върха. Разнообразна, женствена, силна и красива колекция.
  2. Jil Sander – последната колекция на Раф Саймънс бе апотеоз на постигнатото до момента, ефирен и нежен урок по конструкция и деконструкция, съчетан с деликатна женственост.
  3. Dries Van Noten – една от любимите ми колекции, която инкорпорира влечението на Нотен към мъжките кройки и екзотичните азиатски принтове.
  4. Haider Ackermann – за есента разгърна творческия си гении в пълна степен с вдъхновяваща игра с цветове и материи.
  5. Alexander McQueen/ Comme des garçons – Две от най-силните колекции за есента, доста концептуални и неприложими в ежедневието, но пък впечатляващи от гледна точка на дизайн, идеи и реализация.
  6. Peter Pilloto – цветна, пъстра, спортна, секси, определено за дамите, които не се страхуват да експериментират и да изглеждат добре.
  7. Balmain – харесва ми посоката, която Mr. Roustaing експлорира, а именно бохемски рок шик с много инкрустации и изпипани детайли, които наистина да осмислят високите цени на марката. 
  8. Proenza Schouler – усещат се заемки от Balenciaga и Celine, но колекцията е стрийт, младежка и носима, за мен най-добрата, показана в Ню Йорк.
  9. Chloe – най-приятната от „носимите” колекции, показани в Париж.
  10. Miu Miu/Prada – двата лейбъла, зад които стои креативния гении на Миуча Прада, ще продължават да диктуват тенденциите и да вкарват цвят, принт и лека налудничавост в модата. 
Photobucket
Във всички модни столици има един силно откроен тренд и това е кожата във всичките и разновидности, преобладаващо черната лицева кожа. Основната промяна във формата е затвърждаването на обемна горна част с акцент върху ръкавите. Панталонът и костюмът се завръщат с пълна сила, като Prada, Miu Miu и Louis Vuitton предлагат цветни костюми в 70-тараски принт, вероятно бъдещи фаворити на редакторите. Пеплумът продължава да бъде актуален, полите молив също. След леко отстъпление на високата талия последните сезони, тя отново се завръща, подчертана с изразителни широки колани. Пластовете също се откроиха като тенденция – поли и рокли се носят върху панталони. 
Photobucket Есенният сезон ще поднесе цяла палитра от тежки декорации и орнаменти по тоалетите. Бижутата са големи, впечатляващи, с много камъни и мъниста. Ярките кожи с косъм продължават да са харесвани от дизайнерите за по-екстравагантни комбинации. В Милано преобладават златните бродерии и украси на черен фон като при Dolce & Gabanna, в Лондон залагат на дигиталните принтове като при Peter Pilloto, а в Ню Йорк - на минимализъм, изчистени линии и бяло. Яката продължава да е акцент, но вече якичките на ризите отстъпват на кожите с косъм около врата, шалове (Celine) или наслояване на поло/шал с риза (Prada).               Photobucket
Photos by www.vogue.com.

You Might Also Like

1 коментара

  1. I love fall fashion week!

    http://allyisacat.blogspot.com/

    ReplyDelete

Every comment is a reflection of my inspiration and I'm appreciating it!